Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Poreske administracije tražit će 600.000 KM iz IPA fondova

08/02/2017

Na sastanku četiri direktora poreskih administracija u BiH održanom u srijedu u Sarajevu dogovoreno je da administracije podnesu zajedničku aplikaciju Delegaciji EU u BiH za izdvajanje sredstava u visini od 600.000 KM iz IPA fondova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ova sredstva bi bila iskorištena za nabavku neophodne opreme u obliku hardvera kako bi razmjena podatka bila što efikasnija i brža, a samim tim i kontrole svake poreske uprave puno efikasnije.

Sektori za informacione tehnologije u svakoj poreskoj upravi će izraditi osnovnu specifikaciju opreme koja je najneophodnija svakoj poreskoj upravi.

Na osnovu toga će se uraditi zajednička specifikacija potrebne hardverske opreme koja će biti predmet zajedničke aplikacije za IPA sredstva.

Kvalitetnija razmjena poreskih informacija jedan je od zadataka i u Reformskoj agendi u BiH.

Već ranije poreske administracije su osnovale Koordinaciono tijelo koje je već uspostavilo osnovnu razmjenu podataka. U cilju bolje i adekvatnije kontrole svih poreskih administracija, razmjena poreskih informacija se mora dići na još veći nivo.

Na sastanku razgovarano je o svim kontrolnim aktivnostima koje se trenutno provode i planiraju da se provedu u svim poreskim upravama.

Također, bilo je govora i o određenim aktivnostima na terenu koje će provoditi sve poreske administracije posebno u segmentu gdje postoji velika količina prometa koji se plaća gotovinom u određenim djelatnostima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Odjeljenja za međunarodnu saradnju i komunikacije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.