Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Postignut kompromis u razgovorima čelnika eurozone i Grčke

tsipras_merkel_hollande11

Čelnici država eurozone čitavu su noć na ponedjeljak pokušavali dogovoriti uslove po kojima bi ekonomski slomljena Grčka dobila finansijsku pomoć.

Kako piše BBC, postignut je kompromis ali detalji za sada nisu poznati. Bez novog paketa pomoći grčke banke mogle bi bankrotirati, a zemlja napustiti euro.

Ministri finansija eurozone dva su dana raspravljali o uslovima za Grčku o kojima se nisu mogli dogovoriti te su ih proslijedili čelnicima država eurozone.

Jedan grčki izvor kazao je kako su zahtjevi eurozone ‘jako loši’, a drugi izvor ocijenio je kako su zahtjevi kreirani kako bi ‘ponizili premijera Tsiprasa i ljevičarsku Syrizu’.

Šefovi država zatim su uzeli pauzu tokom noći kako bi razgovarali Tsipras, njemačka kancelarka Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande i predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk koji je ubrzo objavio kako se postiže napredak u razgovoru te je postignut kompromis.

Riječ je o dokumentu na četiri stranice u kojemu su sljedeći zahtjevi:

Grčki parlament reforme mora prihvatiti do srijede 15. jula, reformirati mirovinski sistem i liberalizirati tržište, kreditori trebaju imati potpuni uvid u nacrte zakona. Ostaje moguć transfer 50 milijardi eura vrijedne grčke imovine za eventualu vanjsku privatizaciju. Ostaje i mogućnost pregovora oko izlaska iz eurozone s mogućim restrukturiranjem duga, ukoliko spašavanje finansija ne bude dogovoreno.