Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika Britanija

Premijerka May suočava se sa velikim “maršom narodnog glasa” protiv Brexita

brexit (2)

Očekuje se da će “Marš narodnog glasa“ biti jedan od najvećih protestnih skupova u posljednjih nekoliko godina

Britanska premijerka Theresa May udaljila se od plana da održi treće glasanje u Parlamentu o svom problematičnom planu napuštanja Evropske unije, a u subotu se suočila i sa demonstrantima koji su se okupili u centru Londona sa zahtjevom da se održi novi referendum, prenosi Anadolu Agency (AA).

Očekuje se da će “Marš narodnog glasa“ biti jedan od najvećih protestnih skupova u posljednjih nekoliko godina.

Marš dolazi dan nakon što je May poslanicima rekla da možda neće tražiti usvajanje plana Brexita u Parlamentu sljedeće sedmice. Ona se u petak uvečer obratila parlamentarcima pismom u kojem je naglasila da će plan o izlasku iz EU vratiti u Parlament samo ukoliko bude jasno da postoji dovoljna podrška za njegovo usvajanje.

May je u pismu kazala da će, ukoliko sporazum bude odobren, Velika Britanija napustiti EU 22. maja, što je datum koji je dogovoren sa zvaničnicima EU.

Parlamentarci su do sada u dva navrata odbacili sporazum i posljednjih nekoliko dana nisu pokazali nikakvu jasnu volju za njegovo usvajanje.

Snage koje, kao i May, podržavaju Brexit, opiru se mogućem političkom uticaju marša u centralnom Londonu u znak podrške održavanju drugog referenduma, koji bi biračima u Velikoj Britaniji omogućio da ostanu u EU, uprkos glasanju iz 2016. godine.

Među okupljenima je i 63-godišnji Edmund Sides koji je posljednje tri sedmice pješačio od Velsa kako bi učestvovao na maršu u Londonu.

Sides, inače geolog, kazao je da je tokom puta razgovarao sa ljudima, ohrabrujući porodice podijeljene između “napuštanja“ i “ostanka“ da poprave odnose i razgovaraju.

Više od četiri miliona ljudi potpisalo je ove sedmice elektronsku peticiju za ukidanje člana 50, kojim je formalno pokrenut proces Brexita. “Marš narodnog glasa“ završiće se ispred Parlamenta, koji je i dalje podijeljen oko Brexita.