Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Primjedbe na Rezoluciju o BiH bit će dostavljene Evropskom parlamentu

Evropski parlament

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrali su na današnjoj sjednici u Sarajevu Nacrt prijedloga rezolucije Evropskog parlamenta o izvještaju o BiH za 2015. godinu.

Usaglašene primjedbe, koje su bile tehničke i suštinske prirode, Zajednička komisija za evropske integracije PSBiH dostavit će Ministarstvu vanjskih poslova kako bi, putem Misije BiH, ove primjedbe bile dostavljene članovima Evropskog parlamenta.

Ovaj dokument bit će razmatran u Evropskom parlamentu na prijedlog izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH Cristiana dan Prede.

Očekuje se da će institucije Evropskog parlamenta o amandmanima na ovaj dokument raspravljati u martu, dok se usvajanje Rezolucije Evropskog parlamenta o izvještaju o BiH za 2015. godinu očekuje u aprilu na plenarnom zasjedanju u Strazburu.

Predsjedavajući Komisije Nikola Lovrinović (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) mišljenja je da je Komisija pozvana na intervenira na ovaj izvještaj budući da govori o stanju u BiH, iako nije siguran koliko će to uticati na tekst Rezolucije.

Član Komisije Saša Magazinović (Socijaldemokratska partija – SDBiH) je dodao da je isključivo stvar Evropskog parlamenta da li će oni prihvatiti neku izmjenu te rezolucije.

Sjednici danas nisu prisustvovali delegati niti poslanici PSBiH iz Republike Srpske, a Magazinović kaže da je poziv za sjednicu upućen svima u skladu s Poslovnikom te da je svačije pravo da odluči da li će prisustvovati sjednici ili ne.