Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Provedba SSP-a odvija se bez većih izazova i planiranom dinamikom

Delegacija EU u BiH

Delegacije Evropske unije i BiH su na sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje razmotrile politička i ekonomska dešavanja u BiH i razmijenile informacije u vezi s provedbom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u oblastima poput pravde, slobode i sigurnosti, trgovine, industrije, unutrašnjeg tržišta, socijalne politike, transporta, regionalnog razvoja, poljoprivrede i ribarstva.

Drugi sastanak Odbora održan je danas u Sarajevu, a sastankom su kopredsjedavali direktor Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH Edin Dilberović i šefica Jedinice za Albaniju i BiH u Generalnom direktoratu za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije Michela Matuella.

Konstatovano je da se provedba Sporazuma trenutno odvija bez većih izazova i planiranom dinamikom. Delegacija EU je podsjetila na obavezu što skorije izrade programa usklađivanja zakonodavsta BiH s pravnom stečevinom EU.

Također je naglašena potreba izrade cjelodržavnih strateških dokumenata u oblastima kao što su reforma javne uprave, zapošljavanje, energija, poljoprivreda.

Usvajanje tih dokumenta omogućilo bi Bosni i Hercegovini korištenje dodatnih finansijskih sredstava Evropske unije – saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije.

U saopćenju se navodi da je Delegacija EU pozdravila uložene napore na uspostavi efikasnog mehanizma koordinacije i naglasila važnost daljnjeg rada unutar mehanizma koordinacije na izradi odgovora BiH na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Na sastanku je utvrđen i raspored održavanja sastanaka 2. ciklusa pododbora 2017/2018, kao zajedničkih tijela EU-BiH uspostavljenih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Odbor za stabilizaciju i pridruživanje je jedno od zajedničkih tijela EU i BiH uspostavljenih u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a u svrhu praćenja njegove provedbe.

Čine ga predstavnici Vijeća Evropske unije i Evropske komisije, kao i predstavnici Vijeća ministara BiH. Sastanci Odbora za stabilizaciju i pridruživanje se, u pravilu, održavaju godišnje.

Sastanak je potvrdio jasnu i snažnu opredijeljenost Evropske unije i Bosne i Hercegovine procesu evropskih integracija – saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije.