Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radionica o Upitniku Evropske komisije

zastava eu

Radionica za organizacije civilnog društva o Upitniku Evropske komisije bit će održana sutra u Sarajevu u organizaciji Direkcije za evropske integracije BiH.

Cilj radionice je da predstavi Upitnik, kao i načine na koji organizacije civilnog društva mogu doprinijeti izazovu odgovaranja na njega.

Za dijalog s civilnim društvom o Upitniku Evropske komisije bit će korištena web aplikacija Direkcije eKonsultacije, razvijena za potrebe konsultovanja s cilivnim društvom o IPA II, kao i portal eKonsultacije Ministarstva pravde BiH.

Upitnik Evropske komisije je instrument kojeg Evropska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU.

Pitanja prate strukturu kriterija za članstvo u EU, a odgovori na njih daju sveobuhvatan uvid u politički, ekonomski, pravni, društveni i administrativni sistem države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU.

Vijeće EU je 20. septembra 2016. godine razmotrilo zahtjev za članstvo BiH u EU i pozvalo Evropsku komisiju da pripremi mišljenje o tom zahtjevu, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije.