EU u fokusu

Rasprava u EU po raspodjeli “mađarske kvote”

21/09/2015

Mađarska ne želi da učestvuje u planu raspodjela izbjeglica po kvotama, zbog čega članice Evropske unije razmatraju različite modele za raspodjelu 54.000 izbjeglica koje treba da budu preseljene iz te zemlje, javlja agencija Hina pozivajući se na luksemburško predsjedništvo.

Hina navodi da Mađarska ne želi da učestvuje u mehanizmu za raspodjelu 120.000 izbjeglica i podsjeća da je Evropska komisija ranije ovoga mjeseca predložila da se toliki broj njih s teritorija Grčke, Italije i Mađarske rasporede po zemljama članicama Unije.

Prema tom prijedlogu, u naredne dvije godine trebalo bi rasporediti 15.600 ljudi s teritorije Italije, 50.400 iz Grčke i 54.000 iz Mađarske.

Mađarska ne želi da učestvuje u tom programu i naglašava da ona nije zemlja članica na prvoj liniji, to jest ona u koju izbjeglice ulaze prvi put na teritorij EU.

Predstavnici zemalja članica razgovaraju o dvije opcije, a konačnu odluku bi trebali da donesu ministri unutrašnjih poslova, koji će sutra održati vanredni sastanak.

Jedna od opcija je da se mađarska kvota dodijeli Italiji i Grčkoj, a druga je da se nađe fleksibilna formulacija koja bi omogućila da u taj program može da se uključi bilo koja zemlja koja to zatraži i koja ispunjava uslove, to jest da na svojoj teritoriji ima toliki broj izbjeglica da ne može sama da ih zbrine.

Nezvanično se pominje da bi mogućnost premještanja izbjeglica sa svoje teritorije, pored Italije i Grčke, mogle da zatraže i Hrvatska, Slovenija, Austrija i Njemačka.

Pred ministrima unutrašnjih poslova stoji niz otvorenih pitanja, a jedno od njih je i mehanizam kompenzacije.

Radi se o tome šta treba da se uradi s državama koje ne žele da prime određene kvote izbjeglica.

Komisija je u svom prijedlogu spominjala solidarnu klauzulu prema kojoj bi te zemlje u budžet EU uplaćivale 0,002 posto svoga bruto domaćeg proizvoda.

Pominje i mogućnost da država koja ne želi da primi izbjeglice za svakog od predviđene kvote plati 6.500 eura.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.