Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Šarović: Sporazum o izvozu mesa iz BiH u Tursku nije ugrožen

14/01/2016

Sporazum između Bosne i Hercegovine i Republike Turske o izvozu mesa na bilo koji način nije ugrožen, potvrdio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

On je negirao i navode da Turska na bilo koji način pooštrava mjere za izvoz mesa iz Bosne i Hercegovine nakon što su se pojavili navodi da su pojedini proizvođači vršili moguće manipulacije njegovog porijekla. Sve aktivnosti na sprečavanju mogućih zloupotreba, istakao je ministar Šarović, provodi isključivo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine sa nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine i entiteta.

“Ne provodi nikakve aktivnosti Turska, nego Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih opdnosa BiH i nadležne službe koje već unazad nekoliko mjeseci vrše opsežne kontrole svih izvoznih objekata kako bi eventualno eliminisali bilo kakve nepravilnosti oko porijekla. Provjerava se da li se radi o domaćim proizvodima u ovom slučaju mesa, da li se drže odgovarajućih pravila u tom smislu i da li ima zloupotreba. Tako da je to aktivnost koju je pokrenulo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a ne Turska”, naglsio je Šarović.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine istakao je u razgovoru za Anadolu Agency kako nadležno ministarstvo i institucije BiH blisko sarađuju sa turskom stranom u vezi sa aktivnostima koje se provode.

“Svi želimo da ovaj posao bude apsolutno ispravan. Tako da je Ministarstvo pokrenulo niz aktivnosti kod Spoljnotrgovinske komore BiH koja izdaje certifikate o porijeklu, Kancelarije za veterinsrstvo BiH čiji Sektor za carine vrši kontrolu izvoznih objekata, a tražimo od nadležnih entitetskih institucija prvenstveno ministarstva i inspekcije da u tom smislu obrate pažnju posebno na ovlaštene veterinare te da o svakoj nepravilnosti obavještavamo i nadležne organe koji se tiču provođenja zakona. Tako da je to aktivnost koja je domaća, institucija BiH”, podcrtao je Šarović.

Negirajući apsolutno da je na bilo koji način ugrožena daljnja sporvedba Sporazuma o izvozu mesa iz BiH u Tursku, ministar Šarović je naglasio kako se aktivnosti i sprovode te obavješta turska strana da nadležne institucije Bosne i Hercegovine apsolutno nastoje da ovaj posao, veliki aranžman i projekat bude u skladu sa postignutim sporazumom sa Turskom.

“Želimo da sasječemo svaki pokušaj zloupotrebe od bilo koga. U tom smislu aktivnost vode nadležne institucije BiH a ne bilo ko drugi i ovim želimo da pokažemo da BiH i njene institucije drže do sporazuma sa našim partnerima i da u ovom slučaju korist bude obostrana, odnosno da BiH ima korist za proizvođače, odnosno farmere, a ne bilo koga drugog trgovca”, istakao je Šarović.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine naveo je kako sa zvaničnicima Turske na najvišem nivou razgovara o unapređenju Sporazuma o izvozu mesa iz BiH u Tursku.

“Svakako da o tome razgovaramo. To je dio, rekao bih, dogovora na najvišem nivou sa turskom stranom u kojem želimo da ovaj aranžman koji se produžava iz godine u godinu bude dio sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom. To je rekao bih krajnji cilj BiH jer, ukoliko je dio Sporazuma o slobodnoj trgovini, time šanse za razvoj stočarstva u BiH podižemo na maksimalan nivo”, poručio je u razgovoru za Anadolu Agency Mirko šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.