Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak Vučića i Hahna: Mjesto cijelog regiona je u EU

Johannes Hahn

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa evropskim komesarom sa susjednu politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije, situaciji u regionu i dijalogu sa Prištinom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vučić je istakao da punopravno članstvo Srbije u EU predstavlja vanjskopolitički prioritet Srbije.

“Smatramo da je mjesto čitavog regiona u EU i da bez uključivanja regiona Zapadnog Balkana zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun”, naglasio je predsjednik Srbije.

Pozdravio je pristup Evropske unije po kojem se vrednovanje napretka svakog kandidata vrši na osnovu individualnih zasluga.

“Smatramo da bi broj otvorenih poglavlja trebalo više da odgovara našim naporima i rezultatima koje smo postigli u pregovaračkom procesu. Iako trenutno fokus stavljamo na ekonomska poglavlja, nastojimo da podjednaku pažnju posvetimo reformski najzahtjevnijim poglavljima 23 i 24”, naglasio je Vučić.

Poštovanje i sprovođenje principa vladavine prava, prema njegovim riječima, svrstavaju u red njihovih osnovnih političkih prioriteta.

“Učinit ćemo sve kako bismo svoje obaveze ispunili u što većem procentu do narednih izvještaja Evropske komisije o ispunjenju preuzetih obaveza za ova poglavlja, koji su planirani za novembar”, kazao je Vučić.

Dodao je da Srbija vidi jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu kao jednu od osnovnih poluga za nastavak politike pomirenja u regionu i ubrzanje ostvarivanja strateškog vanjskopolitičkog cilja Srbije, a to je članstvo u EU.

Tokom sastanka konstatovano je da je ostvaren značajan napredak u implementaciji akcionih planova za poglavlja 23 i 24. Izražena je nada da će susret Vučića sa visokom predstavnicom za vanjsku politiku i bezbjednost Federicom Mogherini i prištinskom stranom u Briselu dati odgovarajuće rezultate u pregovorima sa Prištinom.