Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Schulz: Opstanak EU u narednih 10 godina niko ne može garantovati

Martin SCHULZ President of the European Parliament

Opstanak Evropske unije u narednih 10 godina niko ne može garantovati, izjavio je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz.

-Opstanak Evropske unije već je pod prijetnjom i tek treba vidjeti da li će ona zadržati svoj sadašnji oblik u narednom desetljeću – rekao je Schulz za češku web stranicu Novinky.

-Evropska unija je ugrožena i bez sumnje možemo reći da je situacija veoma alarmantna. Niko ne može reći da li će EU postojati u njenom trenutnom obliku u narednih deset godina – ustvrdio je.

Prema njegovim riječima, apsurdno je vjerovati da se svaka država može boriti s globalnim promjenama 21. stoljeća kao što su migracije, terorizam, klimatske promjene i međunarodni kriminal, prenosi Sputniknews.

Schulz se požalio na činjenicu da su neke EU članice zainteresovane za oslabljivanje Evropske unije dok u isto vrijeme optužuju Brisel za neuspješno riješavanje glavnih izazova današnjice.

On je kao primjer naveo nezainteresovanost EU članica da se uhvate u koštac sa izbjegličkom krizom, od kojih samo pet zemalja članica to radi, a to su Grčka, Italija, Austrija, Njemačka i Švedska.