Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Sistem EU za azilante potpuno nefunkcionalan”

migranti mađarska
Foto: EPA/VASSIL DONEV

Sistem Evropske unije za azilante je potpuno nefunkcionalan, izjavio je visoki komesar za izbjeglice Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, pozivajući Uniju da bolje koordinira svoj odgovor na priliv hiljada izbjeglica koje bježe od sukoba na Bliskom istoku i u Africi.

Guterres i francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve su razgovarali u Ženevi, a nakon sastanka je Guterres rekao da bi odgovor EU mogao da uključuje uspostavljanje centara za registriranje migranata u zemljama u koje pristiže veliki broj tih ljudi, poput Italije i Grčke, prenosi agencija AP.

Takvi centri bi pomogli zvaničnicima da razlikuju izbjeglice od drugih ljudi kojima “nije potrebna zaštita”, rekao je šef UNHCR-a, aludirajući na ekonomske migrante.

“Evropski sistem za azilante je trenutno potpuno disfunkcionalan”, istakao je Guterres i dodao da “svaka zemlja mora da uradi svoj dio posla”.

Cazeneuve je izjavio da zemlje osnivači EU, poput Francuske i Njemačke, moraju da uvjere svoje partnere da čine više.

On je naveo da je Francuska poduzela vodeću ulogu i da je od 2012. primila 5.700 izbjeglica iz Sirije.

Prema procjenama UN-a, Siriju je napustilo više od četiri miliona ljudi, od čega je većina otišla u susjedne države Jordan, Liban i Tursku.

Šef talijanske diplomatije Paolo Gentiloni je, u međuvremenu, oštro reagirao na komentare njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Francuske Francoisa Hollandea od ove nedjelje, koji su rekli da Italija i Grčka do kraja godine moraju da otvore centre za registriranje azilanata.

“Tražiti od Italije i Grčke da urade svoj domaći zadatak po pitanju migracije je jednako kao tražiti od zemalja pogođenih poplavom da povećaju proizvodnju kišobrana”, rekao je Gentiloni za list Corriere della Sera.

Guterres je istakao da UNHCR smatra da je “potpuno prihvatljivo” da zemlje u koje stiže najveći broj migranata zatraže pomoć od EU u registriranju tih migranata.