Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenija ponudila pomoć BiH za popunjavanje upitnika EK

erjavec-psbih

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić, njegov zamjenik Bariša Čolak i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović razgovarali su danas u Sarajevu sa potpredsjednikom Vlade i ministrom inostranih poslova Slovenije Karlom Erjavecom o daljem procesu evropskih i evroatlantskih integracija BiH i o bilateralnim političkim i privrednim odnosima dvije zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Iznoseći nedvosmisleno uvjerenje da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji (EU) i da je proces evropskih integracija ključ za stabilnost cijelog regiona, ministar Erjavec rekao je da će Slovenija i dalje iskreno podržavati i pomagati evropski put BiH”, saopšteno je iz PSBiH.

Slovenski ministar ponudio je ekspertsku i tehničku pomoć BiH u procesu popunjavanja upitnika Evropske komisije, nakon kojeg bi BiH trebalo da dobije status kandidata za ulazak u EU.

“Taj upitnik treba popuniti stručno i profesionalno i to neće biti lagan posao”, ocijenio je Erjavec.

Izražavajući zadovoljstvo ekonomskom saradnjom dvije zemlje i činjenicom da je nivo trgovinske razmjene u prvih šest mjeseci ove godine podignut za 10 posto, potpredsjednik Vlade Slovenije i šef diplomatije te zemlje naglasio je da je Slovenija riješila problem isplate štediša Ljubljanske banke.

“Novac je rezervisan i prve isplate će krenuti u novembru i decembru ove godine”, precizirao je Erjavec.

Članovi kolegijuma oba doma PSBiH pozdravili su snažnu podršku Slovenije BiH u procesu evroatlantskih integracija i izrazili uvjerenje da će vlast na državnom nivou, nakon političkih turbulencija izazvanih lokalnim izborima, nastaviti da provodi reforme koje je trasirala britansko – njemačka inicijativa i da krupnim koracima grabi ka kandidatskom statusu BiH za ulazak u EU.

Ističući činjenicu da je Slovenija jedna od zemalja EU koja je veliki politički prijatelj BiH i jedan od začetnika inicijative koja je našoj zemlji omogućila podnošenje kredibilne aplikacije za ulazak u EU, članovi Kolegijuma oba doma PSBiH posebno su pozdravili uravnoteženost spoljnotrgovinske razmjene dvije države i založili se za još snažniju ekonomsku saradnju BiH i Slovenije.

Članovi kolegijuma oba doma PSBiH ocijenili su da će posjeta slovenskog ministra doprinijeti razvoju prijateljskih odnosa dvije zemlje, te najavili da će, na poziv slovenačke strane, uskoro posjetiti Državni zbor Republike Slovenije.