Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šoltes: Zapaljiva retorika na Balkanu treba prestati

igor-soltes

Zastupnik u Evropskom parlamentu Igor Šoltes u razgovoru za Anadolu Agency (AA) ocijenio je kako očekuje da Vijeće za opće poslove Evropske komisije tokom ovog mjeseca pozitivno odgovori na zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvom u EU, nakon čega bi uslijedilo dostavljanje upitnika iz Brisela u Sarajevo kao naredne faze za sticanje kandidacijskog statusa BIH za članstvo u EU.

”Prema onome koliko se radilo u protekloj godini i ovoj jasno je da se želi ubrzati proces priključivanja Bosne i Hercegovine u EU. Mislim da je u ovoj konstalaciji što se sada događa na evropskom prostoru da je to dosta bitna stvar i da se postigne neki dogovor o mjerama koje bi omogućavale lakše kretanje u odnosu na one koji traže zapošljavanje do protoka kapitala i usluga. Mislim da sada treba te administrativne uslove malo potisnuti, ne u stranu, nego ih pratiti i u usporedbi sa političkim stanjem i sigurnosnim stanjem što se događa u regiji”, pojasnio je Šoltes koji se nalazi na zasjedanju Evropskog parlamenta u Strasbourgu.

Poručio je da vlasti BiH treba da se fokusiraju na pitanja koja su važna za Evropsku uniju.

”Neki opći stav vezan za mnoge države je da je dosta otvorenih pitanja. Ali, treba se fokusirati na pravosuđe, administrativne reforme koje su potrebne, slobodu medija, ekonomske reforme, odnosno privredni dio, odnos prema mladima i zapošljavanje i one reforme koje su potrebne za to da se ispune ili da BiH stave u neku veću brzinu postizanja ispunjavanja uslova za EU. Nužno je da dođe do smanjenja nezaposlenosti koja je iznimno visoka”, naglašava Šoltes.

Zastupnik u Evropskom parlamentu smatra kako zapaljiva retorika ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u cijeloj regiji, prvenstveno u Srbiji i Hrvatskoj treba prestati.

”Mislim da između samih sebe države regije treba više da sarađuju. Možda tu retoriku koja je ponekada jaka u vrijeme izbora, a tokom koje se dosta puta neke stvari izlažu i koje ostavljaju posljedice, treba mijenjati. Mislim da je sada poslije izbora vrijeme za umirenje tonova i naravno za pokušaj neke normalne suradnje koja bi bila u interesu svih i Evrope u smislu osiguravanja stabilne regije ne samo u ekonomskom nego i sigurnosnom smislu”, navodi Šoltes.

On posebno upozorava da je to važno zbog stvari koje bi se mogle desiti u narednom periodu, a odnose se na migracije.

”Opet stižu signali o otvaranju balkanskog puta. Opet se može dogoditi da će biti novi val migranata koji će opteretiti taj dio Evrope, a da se u EU još nisu uspjeli dogovoriti o tome na kakav način raspodijeliti na bazi solidarnosti izbjeglice koje su već tu. I sada države koje su najopterećenije tim stvarima još uvijek imaju probleme koje su imale i prije godinu dana. Obećanje selidbe 160.000 migranata i izbjeglica iz Grčke i Italije nije riješeno. Njih je premješteno manje od 10 posto što nije neki broj koji obećava. Tu je malo Evropa pomalo pala na ispitu. Upravo na migrantskoj krizi tu je puno stvari odigrao taj dio Balkana. Ne smije se to zanemariti. Zato je važno na tom dijelu Balkana imati sigurnost. Jer, neke države na tom balkanskom putu više su se evropski ponašale nego neke države u EU. I važno je da taj dio ne bude uzdrman drugim potresima”, stava je Šoltes.

Zastupnik u Evropskom parlamentu govorio je i o prioritetima koji se odnose na Balkan vezano za prijem u članstvo u EU i NATO.

”Teško ocjenjujem kakvo je stanje i odnos ljudi prema EU i NATO. Ja sam siguran da se ta slika Evrope kao obećane zemlje u posljednjih deset godina promijenila dosta. I ako bi se radile ankete ne znam kakvi bi bili rezultati. Ta privlačnost ulaska je malo izblijedila. Možda smo i na pragu neke promjene globalnije koja će utjecati na taj dio Balkana, neki novi savezi, neki novi odnosi i to treba pratiti. Što se tiče NATO-a i ulaska u taj savez imam odvojeno mišljenje. Za BiH i regiju je bitno da što prije dobiju jasne odgovore EU šta je de facto sa proširenjem i neki realni vremenski okvir kada se to može dogoditi uz naravno i odgovor EU i država članica koliko su spremne za proširenje i šta to donosi sa sobom”, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency Igor Šoltes, zastupnik u Evropskom parlamentu iz Strasbourga gdje je u toku njegovo zasjedanje.