Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Špirić: Bojim se da će ovu godinu “pojesti komarci”

nikola-spiric1111

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Predstavničkom domu državnog parlamenta Nikola Špirić kazao je novinarima da je predlagao da se kao prva tačka dnevnog reda sjednice nađe usaglašena agenda i akcioni plan u vezi s evropskim putem BiH i da Vijeće ministara zatraži pauzu da pripremi kvalitetan tekst da bi se moglo raspravljati o onome što jeste krucijalno za sve građane, za BiH u cjelini.

Nažalost, dodao je, ova tačka dnevnog reda nije dobila podršku iz Federacije BiH i „pravo je zapravo pitanje kuda to želi Federacija BiH“.

– Dobila je podršku predstavnika, poslanika iz RS-a – kazao je Špirić, dodajući da je tražio usaglašenu agendu.

Po njegovim riječima, Vijeću ministara BiH treba vremena da pripremi tu tačku i „mnogo bi bolje bilo da smo napravili pauzu da bismo imali kvalitetno zasjedanje“.

– Bojim se da će ovu godinu ‘pojesti komarci’ sa stanovišta evropskog puta BiH. U nastupnom govoru predsjedavajući je rekao da treba ove godine da se usvoji 65 zakona. Mi smo već u julu, nije usvojen nijedan zakonski projekat novog saziva Vijeća ministara BiH i parlamentarne većine.
Ne kritikujem nikoga nego želim da potaknem da se bavimo pitanjima, izazovima koji su bitni za sve – kazao je Špirić.

Ustvrdio je da „nema spremnosti da se govori o akcionom planu i usaglašenoj agendi“.

– Da je bilo spremnosti to ne bi bilo na zatvorenoj sjednici Vijeća ministara BiH. Javnost mora da bude infomirana i zašto bi to bilo zatvoreno od javnosti. Ono što mene čudi, zašto nema spremnosti da se zaduži Vijeće ministara da taj dokument ponudi u parlament da o njemu razgovaramo kada ga usaglase – kazao je Špirić.