Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tsipras: Nisam ja premijer za sva godišnja doba

Greek Prime Minister Alexis Tsipras meets the Austrian Chancellor Werner Faymann in Athens

Grčki premijer Aleksis Tsipras je najavio da će podnijeti ostavku ukoliko Grci u nedjelju na referendumu izglasaju podršku nastavku finansijske pomoći i uvjete koje su za to postavili njeni kreditori.

Tsipras je za grčku televiziju ERT sinoć izjavio da Vlada zastupa stav da bi građani na referendumu trebali glasati protiv prijedloga kreditora, ali da će poštovati volju naroda ukoliko plebiscit pokaže da većina podržava nastavak pomoći i provedbu reformi koje zahtijevaju kreditori.

“Mi ćemo poštovati volju naroda ako on kaže i ‘da’ na referendumu. Međutim, ja nisam premijer za sve ‘vremenske prilike’. U tom slučaju ćemo imati situaciju kako nalaže ustavni poredak zemlje”, kazao je Tsipras, što je svojevrsna najava njegove ostavke u slučaju da se referendum ne završi u skladu sa njegovim očekivanjima.

Tsipras tvrdi da raspisivanje referenduma za kreditore nije bilo iznenađenje jer ih je on na to i ranije upozoravao, te dodaje da plan evropskih institucija nije da Grčku izdvoje iz eurozone, već da ubiju nadu da je moguća i neka drugačija politika.

Naglasivši da je osnovni cilj referenduma da se nastave pregovori i da bi referendumsko “ne” ojačalo grčku argumentaciju, Tsipras je upozorio da bi bankrot Grčke imao dalekosežne posljedice.

Na upit novinara da li će Grčka uplatiti ratu duga MMF-u za koju rok ističe večeras, šef grčke vlade Tsipras je kazao da neće ništa plaćati dok ne bude postignut dogovor.

“Neka nam daju sporazum do večeras, pa da uplatimo”, poručio je Tsipras.