Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sporazum EU-Turska: Prvi Sirijci u Njemačkoj u ponedjeljak

izbjeglice

Prva grupa Sirijaca iz Turske se očekuje u ponedjeljak u Njemačkoj u okviru sporazuma zaključenog 18. marta između Evropske unije i Ankare, rekao je danas glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova Tobias Plate.

Paralelno, prvo grupa izbjeglica i migranata iz Grčke prema Turskoj planirana je u ponedjeljak, sukladno drugom dijelu ovog ugovora, rekao je u četvrtak navečer turski premijer Ahmet Davugoglu.

U prvoj grupi sirijskih izbjeglica koje se očekuju u Njemačkoj će biti “nekoliko desetaka osoba”, “posebno porodica s djecom”, dodao je Tobias Plate.

Oni će biti dočekani u Friedlandu, komuni u blizini Gottingenu na zapadu, precizirao je on.

Njemačka kancelarka Angela Merkel se smatra kao veliki inspirator ovog kontroverznog i vrlo kritikovanog sporazuma između Turske i 28 zemalja EU-a, zaključenog 18. marta.

Sporazum predviđa vraćanje u Tursku svih osoba koje su stigle neregularno u Grčku poslije 2. marta, podrazumijevajući i sirijske podnosioce azila.

Nakon sporazuma, priliv na grčke otoke je smanjen ali dolasci se i dalje računaju na stotine.

Nakon zatvaranja Balkanske rute krajem februara, oko 50.000 azilanata koji nisu predmet sporazuma EU-Turska ostaje blokirano u Grčkoj, navodi Le Figaro.