Sporazum o slobodnoj trgovini EU i Ukrajine

federica-mogherini123

Visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini je izjavila da će Sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine na snagu stupiti od 1. januara 2016. godine.

U Briselu je održano zasjedanje Vijeća za saradnju između EU i Ukrajine, a nakon sjednice zajedničku konferenciju za novinare su u zgradi Evropskog vijeća održali komesarka Mogherini i ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Podsjetivši da je ovo drugo zasjedanje Vijeća, Mgherini je kazala da je na današnjem skupu razgovarano o pregovorima i iskoracima koji su dvije strane načinile u protekloj godini.

Mogherini je kazala da je EU i dalje privržena ekonomskoj i političkoj integraciji Ukrajine i saopćila da će Sporazum o slobodnoj trgovini stupiti na snagu nakon Nove godine.

Izrazivši zadovoljstvo odlučnošću ukrajinske vlade da provede neophodne reforme, Mogherini je kazala da je postignut dogovor o potrebnim ustavnim reformama, borbi protiv korupcije, reformi pravnog sistema, javnog sektora, izbornog procesa, energetike, slobodnog tržišta i finansijskog sistema Ukrajine.

„Postignut je napredak i u procesu ukidanja viza. EU će tokom ovog mjeseca objaviti akcioni plan za bezvizni režim prema Ukrajini“, kazala je Mogherini.

Komesarka je također poručila da će EU i dalje podržavati Ukrajinu i dodala da je od ključne važnosti da se u potpunosti provede sporazum iz Minska.

Šef ukrajinske vlade Jacenjuk je kazao da je zvanični Kijev odlučan u provedbi potrebnih reformi, a posebno u oblastima borbe protiv korupcije, reformama sudstva i energetskog sektora.

Naglasivši da će implementacija Sporazuma o slobodnoj trgovini od januara biti od koristi i za Ukrajinu i za EU, Jacenjuk je poručio da je spreman dati odgovore ukoliko o tom pitanju Rusija vidi neki problem.

„Dobili smo informaciju da su proruski separatisti i jutros izveli jedan napad na istoku Ukrajine. Ruska Federacija mora u potpunosti implementirati dogovoreno u Minsku i povući svoju vojsku iz Ukrajine. Ukrajini mora biti vraćena teritorija na njenom istoku koju kontroliraju teroristi koje podržava Rusija“, poručio je Jacenjuk.