Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sutra stupa na snagu

31/05/2015

Sutra stupa na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, čiji je cilj priprema zemlje za buduće članstvo u Uniji.

“Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja okvir za odnose EU i BiH. Ovaj sporazum postepeno uspostavlja područje slobodne trgovine između EU i te zemlje”, saopšteno je ranije iz Brisela.

Ovim dokumentom se “utvrđuju zajednički politički i ekonomski ciljevi i ohrabruje regionalna saradnja”.

“U kontekstu pristupanja Evropskoj uniji, sporazum služi kao osnova za provođenje procesa pristupanja”, navodi se u saopštenju.

Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju daće okvir koji omogućava BiH ozbiljne iskorake i rad na potrebnim reformama, ocijenio je specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Vigemark je ranije kao ključne naveo ekonomske i reforme u sistemu socijalne zaštite, te one koje se odnose na vladavinu prava.

Ocijenivši da mnogi u BiH žele da vide konkretan napredak u odnosima BiH i EU, Vigemark je naglasio da će neophodne reforme morati da budu u skladu sa standardima EU.

Specijalni predstavnik EU obećao je pomoć BiH da sprovede reforme.

Savjet EU usvojio je 21. aprila odluku o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.