Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stažisti najavljuju proteste ispred Evropske komisije

evropska-komisija

Stažisti iz EU najavili su za ponedjeljak, 20. februara – na Međunarodni dan socijalne pravde, proteste čiji je cilj okončanje neplaćenog stažiranja u Briselu.

“Ilegalno je studentima nuditi neplaćeni posao u Belgiji, ipak, više stotina mladih je svake godine eksploatisano”, kaže jedan od rukovodilaca nevladine organizacije “Stažisti Brisela” (BINGO), koji pomaže u organizaciji protesta ispred zgrade Evropske komisije u Briselu.

Prošle godine, BINGO je pokrenuo kampanju “Samo plati!” tokom koje je vršen nadzor prilikom zapošljavanja i vršen pritisak na poslodavce da poštuju zakon.

Organizacija je reagovala u više od 50 slučajeva, što je dovelo do poboljšanja situacije.

Međutim, neplaćeno stažiranje je česta praksa u institucijama EU.

Rezultati istraživanja “Međugrupe mladih” pri Evropskom parlamentu, višestranačkog foruma posvećenog pitanjima omladine, pokazali su da je svaki treći stažista u kancelarijama poslanika primao platu manju od 600 eura, a da svaku desetu nije primio.

Evropska komisija je u to vrijeme imala 200 neplaćenih stažista.

Evropska diplomatska služba (EEAS) angažuje više od 400 stažista svake godine u 140 delegacija EU širom svijeta.

Ombudsmen EU će u narednih nekoliko dana iznijeti rezultate njene istrage o tome da li je neplaćeno stažiranje oblik zloupotrebe položaja. Istraga je pokrenuta nakon što je slučaj prijavio bivši stažista EEAS.