Stope slobodnih radnih mjesta u EU porasle u odnosu na 2017. godinu

radnici333

Stopa slobodnih radnih mjesta u eurozoni EU 19 bila je 2,1 posto u drugom tromjesečju 2018. godine i ostala je ista u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, dok je porasla u odnosu na drugo tromjesečje 2017. godine kada je stopa iznosila 1,9 posto, podaci su Eurostata.

Stopa slobodnih radnih mjesta iskazuje odnos ponude i potražnje na tržištu rada, pri čemu više stope očituju nepokrivenu potražnju za radnicima. Ako se posmatra cijelo područje Evropske unije, i zemlje eurozone i one koje za službenu valutu još nisu uvele euro, stopa slobodnih radnih mjesta u drugom je tromjesečju bila 2,2 posto i također je ostala nepromijenjena u odnosu na prvi kvartal 2018. godine, dok je u odnosu na isto razdoblje 2017. godine kada je iznosila 2 posto, stopa uvećana za 0,2 postotna boda.

Posmatrano po sektorima, na nivou EU u cjelini, u sektoru industrije i graditeljstva stopa slobodnih radnih mjesta iznosila je 2,1 posto, a u uslužnom sektoru 2,5 posto. Slična je situacija i u eurozoni, gdje je u sektoru industrije i graditeljstva ona iznosila 1,9 posto, a u uslugama 2,4 posto.

Među državama članicama za koje su dostupni usporedivi podaci, navodi Eurostat, najveće stope slobodnih radnih mjesta u drugom tromjesečju 2018. zabilježene su u Češkoj 5,4 posto, Belgiji 3,5 posto, Holandiji 3,1 posto te Njemačkoj 2,9 posto.

Nasuprot tome, najniže stope zabilježene su u Grčkoj gdje je stopa slobodnih radnih mjesta iznosila 0,7 posto, te Bugarskoj, Španiji i Portugalu gdje je iznosila 0,9 posto.

U Hrvatskoj je sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta u drugom ovogodišnjem kvartalu pala na 1,9 posto, s 2,1 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca dok je u drugom tromjesečju 2017. iznosila je 1,8 posto.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, stopa slobodnih radnih mjesta u drugom je kvartalu uvećana u 20 zemalja članica EU-a, među kojima je i Hrvatska, sa stopom višom za 0,1 postotni bod.

U usporedbi sa istim razdobljem prošle godine stopa slobodnih radnih mjesta je najveće povećanje zabilježila u Češkoj za 1,8 postotnih bodova, dok je pad zabilježen samo u Estoniji, i to za 0,3 postotna boda.

U ovom izvještaju, u posebnu su tabelu izdvojene Danska, Francuska, Italija i Malta jer njihovi podaci nisu potpuno usporedivi, navodi Eurostat, Statistički ured EU.