Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tadić: BiH najbrže u EU omogućavanjem prolaza ruskih interesa

ognjen tadic aa

Određivanje datuma ulaska Bosne i Hercegovine u članstvo Evropske unije je svakako pitanje koje je u najvećoj mjeri izvan naših moći, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Ognjen Tadić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajući Doma naroda PS BiH povodom današnje prezentacije Strategije EU za Zapadni Balkan.

Čak je, kaže, uvjeren da se nalazimo u situaciji u kojoj nismo sigurni da ni kada uradimo nešto što je direktno po zahtjevima Evropske komisije da nas to približava makar i za dan i milimetar ka EU.

“S druge strane moram biti ironičan. Dolaze vrlo ozbiljni glasovi i analize da je ovaj paket koji se formuliše posljedica strijepnje evropskih institucija da bi se ukoliko se mi ne integrišemo ubrzo u EU, a za njih je ubrzo i do 2025. godine, ovdje mogao uspostaviti uticaj Ruske Federacije koji bi kasnije poremetio pozicije ne samo EU nego i tzv. zapadnih demokratija na ovom prostoru. Ako je ta logika tačna, a izgleda da nije potpuno netačna onda se zaključuje da bi nas najprije u EU dovelo to da što prije i odmah omogućimo potpunu prolaznost svih ruskih interesa, a dodao bih i kineskih na ovom prostoru kako bi se EU konačno zainteresovala za nas kao nekoga ko je bitan, a ne bi nas tretirala kao neku nebitnu seriju na svojim krajnjim granicama”, kaže Tadić.

Međutim, onda se, navodi, postavlja potpuno logično pitanje – da li ulazak u EU pitanje integracije ili okupacije?!

“Šta god da odgovorimo vrlo je jasno da mi kao domaći političari zapravo sve ovo vrijeme i ne utičemo bitno na sve te procese”, istakao je Tadić.

Naime, prema navodima, projecira se da bi Bosna i Hercegovina kandidatski status mogla dobiti tek 2019. godine, a otpočeti pregovore za članstvo u EU tek 2023. godine.

Istovremeno, za Srbiju i Crnu Goru se navodi kako bi već 2025. godine mogle postati članice EU. Projecira se da bi pregovore za članstvo mogli okončati do 2023. godine.

Tadić je govorio i o tome hoće li to značiti potpunu izolaciju Makedonije, Albanije, a posebno Bosne i Hercegovine.

“Mislim da je to pravo pitanje, ali također, mislim da niko na njega ne može dati tačan odgovor prosto zbog toga što naš odnos prema EU očigledno nije potkrijepljen našim postupcima u vezi s reformama i implementacijom standarda EU nego nekim geostrateškim pitanjima koja se tiču odnosa između Ruske Federacije na jednoj i EU kao predstavnika zapadne demokratije na drugoj strani”, ocijenio je Tadić.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH smatra da ipak, ako Srbija i Crna gora uđu u EU to neće značiti egzodus srpskog naroda iz BiH.

“Kao i građani Hrvatske i drugih nacionalnosti, tako i građani srpske nacionalnosti koji imaju državljanstvo BiH mogu već sada ostvariti to svoje pravo na dvojno državljanstvo. Ne mislim da će doći do bilo kakvog egzodusa koji bi bio veći od onog egzodusa koji bi nastupio kada bi BiH bila primljena u punopravno članstvo EU i kada bi njeni državljani mogli da ostvaruju svoja prava u zemljama EU”, navodi Tadić.