Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Testovi na drogu i alkohol prije letenja za sve pilote u EU

pilotska kabina

U Evropskoj uniji (EU) će biti rađene psihološke analize kao i alko-testovi i testovi na drogu nad pilotima putničkih aviona, javlja Anadolu Agency (AA).

Komisija EU je objavila izvještaj radne grupe u kojem su ocijenjena pravila sigurnosti letova u Evropi. Prema tome u kabini putničkog aviona će uvijek morati biti najmanje dvije osobe.

Piloti prije nego što počnu obavljati svoj posao će morati proći psihološke analize te će aviokompanije primjenjivati alko-testove i testove na drogu nad njima.

Piloti prije nego što počnu obavljati posao morat će proći psihološke analize te će aviokompanije primjenjivati alko-testove i testove na drogu nad njima

U izvještaju se navodi i to da je potrebno primjenjivati i odgovarajući program o ispitivanju zdravstvenog stanja pilota. Preporučeno je da se napravi baza podataka o zdravstvenom stanju svih pilota u Evropi.

Potcrtano je da je potrebno da aviokompanije postave aplikacije sistema podrške pilotima u avionu.

Ova radna grupa je formirana nakon što se avion Germanwingsa srušio u francuskim Alpama 24. marta na putu od Barcelone do Dizeldorfa.

Niko od putnika i članova posade nije preživio pad. Naime, u avionu su se nalazila 144 putnika i šest članova posade. Državni tužioci u Francuskoj i Njemačkoj vjeruju da je kopilot Andreas Lubitz namjerno oborio avion.