Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trgovi Atine dom za oko 400 izbjeglica

atina migranti

Improvizirani kamp na trgu Pedio Tou Areos, u glavnom gradu Grčke, Atini predstavlja jedini dom za više od 400 osoba, odnosno 70 porodica afganistanskih izbjeglica.

Kamp je postavljen prije tri sedmice. Međutim, topla grčka ljeta dodatno otežavaju rješavanje pitanja higijene, ali i inače, života u njemu.

Izbjeglice u nedostatku vode, struje, toaleta i drugih osnovnih ljudskih potreba, žive u veoma teškim i nehumanim uslovima.

Iako postoje mnoge nevladine organizacije koje se trude da im omoguće hranu, zbog činjenice da i Grčka prolazi kroz tešku ekonomsku krizu, i ova osnovna ljudska potreba nerijetko ostaje nezadovoljena.

Ove izbjeglice su u Grčkoj samo privremeno, u nadi da ih tamo čeka bolji život njihov cilj je sjeverna Evropa.

Jedan od izbjeglica Abay Jeyn (22) za AA je kazao kako on, ali i mnogi drugi ne žele ostati u Grčkoj.

“Imam rodbine koja ovdje živi. Nekad je u Grčkoj bilo dobro, ali danas je situacija znatno drugačija. Štaviše, možda će i oni uskoro, zbog nedostatka posla morati da se isele. Ja sam još uvijek mlad. Ne želim ovdje gubiti vrijeme. Što prije moram početi zarađivati”, kazao je Jeyn.

atina

Neki od njih su došli i s grčkog otoka Lezbos, koji je česta destinacija mnogim izbjeglicama. Međutim i tamo spavaju na ulicama. Nadao se kako je Atina njihova krajnja destinacija. Međutim promijenili su mišljenje kada su vidjeli u kakvom stanju se nalazi nekadašnja metropola.

“Svako ko živi u ovom kampu svjestan je ekonomske krize kroz koju ova zemlja prolazi. Zato ništa i ne očekuju od Grčke. Oni su tu samo privremeno. Njihova krajnja destinacija su zemlje sjeverne Evrope”, kazao je Ruiz Kazim, predsjednik udruženja afganistanskih izbjeglica u Grčkoj.

Prema njegovim riječima, Grci se prema izbjeglicama veoma dobro ponašaju, donose im hranu, vodu, lijekove i djeci igračke, na čemu im je on najiskrenije zahvalan.

Broj izbjeglica koje dolaze u Grčku tri puta je veći u odnosu na prvu četvrtinu 2014. godine. Obalska straža do sada je uhvatila 10.445 osoba, međutim taj broj i dalje raste. Samo u martu ove godine na otocima na području istoka Egejskog mora, uhvaćeno je 6.498 izbjeglica.