Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tsipras: Bez parlamentarne većine neizbježni prijevremeni izbori

tsipras

Lider vladajućeg radikalno ljevičarskog saveza SYRIZA i premijer Grčke Aleksis Tsipras izjavio je da će u Grčkoj na jesen biti neizbježni prijevremeni izbori ukoliko aktuelna vlada izgubi podršku većine u parlamentu, javlja Anadolu Agency (AA).

U intervjuu za jedan lokalni radio, Tsipras je neprihvatljivim ocijenio potez nekoliko zastupnika SYRIZA-e koji su u parlamentu glasali protiv vladinog sporazuma sa kreditorima o trećem paketu finansijske podrške i poručio da se takvi problemi unutar SYRIZA-e moraju hitno riješiti.

Tsipras tvrdi da je za sprječavanje unutrašnjih posjela u vladajućoj strukturi neophodno revidirati programe i usaglasiti stavove.

„Ukoliko ne osiguramo većinu u parlamentu, prijevremeni izbori će biti neizbježni na jesen. To uveliko ovisi o odlukama koje će se donositi unutar SYRIZA-e. Međutim, to ne treba odmah raditi, već moramo prvo postići dogovor sa kreditorima, a onda na jesen možemo održavi vanredni kongres SYRIZA-e. Trenutno u rukama imamo bombu koja može eksplodirati svakog časa“, kazao je grčki premijer.

Ističući kako SYRIZA u svojim redovima uključuje različite ljevičarske frakcije, Tsipras je kazao da on ne podržava kažnjavanje ljudi zbog njihovih različitih stavova i viđenja situacije.

„Različiti stavovi u stranci su donekle prihvatljivi dok je partija u opoziciji, ali kada je ona na poziciji to je nešto drugo. Poštujem različite stavove, ali u vladi se odluke moraju donositi i poštovati u cjelini. U suprotnom, parlamentarci trebaju svoje stolice dati nekom drugom“, poručio je Tsipras.

Na upit novinara da komentira predizborna obećanja da će poderati i baciti sve postojeće memorandume kada dođe na vlast, Tsipras je kazao da to nikada nije rekao u predizbornoj kampanji, već možda u ranijem periodu.

„Takve izjave su populističke. Obećali smo da ćemo se boriti za izlazak iz perioda krize u kojima su ti memorandumi donošeni. Evo već šest mjeseci se predano borimo za to“, tvrdi Tsipras.

Komentirajući odluku vlade da izađe na referendum o pitanju nastavka saradnje sa zapadnim kreditorima, Tsipras je kazao da je ta opasna odluka donesena u beznadežnom periodu, ali da se na kraju pokazala ispravnim potezom.

S ciljem rješavanja finansijske krize, Grčka je postigla sporazum sa zapadnim kreditorima, ali zauzvrat je prihvatila uvjetovane reformske procese. Oštre mjere i reforme koje su kreditori licitirali je većinom glasova odobrio i grčki parlament. Međutim, odobrenje je došlo zahvaljujući glasovima opozicije, jer je 38 zastupnika SYRIZA-e glasalo protiv vladinog prijedloga.