Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tsipras: Referenudm nije o izlasku iz eurozone

alexis-tsipras12

 

Premijer Grčke Alexis Tsipras obratio se danas narodu. Pred televizijskim je kamerama prvo komentirao predstojeći nedjeljni referendum.

– Nedjeljni referendum nije o izlasku iz eurozone – rekao je Tsipras te dodao kako su kreditori ponudili bolje uslove nakon što je objavljeno da će se referendum održati.

– Još uvijek smo za pregovaračkim stolom. Ukoliko od njih stigne pozitivna poruka, odmah ćemo krenuti u sklapanje dogovora. Glas naroda je puno jači od odluke vlade – rekao je grčki premijer pa pozvao narod ponovno da zaokruži ‘ne’.

– Glas ‘protiv’ nije glas za napuštanje Evrope, već za povratak evropskim vrijednostima – kazao je.

Tsipras je kazao kako se prošle godine kandidirao za predsjednika Evropske komisije kao dokaz odanosti EU, ali kazao je kako Evropa mora prestati biti nedemokratska.

Alexis Tsipras pokušao je umiriti narod zbog finansijske krize u Grčkoj i banaka koje su zatvorene već treći dan.

– Potpuno je neprihvatljivo da su banke zatvorene kao odgovor na to što je vlada dopustila svom narodu da sam odluči. Time su doveli do neugodnosti za hiljade penzionera. Ali mi smo posljednjih mjeseci žestoko radili na tome da zaštitimo vaše penzije, i pravo na dostojnu mirovinu. Ucjenjuju vas kako biste zaokružili ‘DA’. No, ‘NE’ nije samo slogan, ‘NE’ je korak prema boljem dogovoru. Teret će pasti na one koji ga mogu podnijeti, ne na radnike i penzionere. Postoje oni koji tvrde da imam skrivene namjere, da će ‘NE’ odvesti Grčku iz Evrope. Ali debelo vam lažu. Isti koji to sada tvrde su lagali i u prošlosti. Oni nisu na usluzi narodu Evrope – kazao je Tsipras pa dodao kako je zahvalan svom narodu na mirnoći i suzdržanosti.

– Plaće i mirovine su sigurne. Štednja građana koji nisu povukli svoje novce iz banaka također je sigurna – napomenuo je grčki premijer.