Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Tsipras: Sporazum moguć, ali bez smanjenja penzija

09/06/2015

Grčka bi mogla da postigne sporazum sa međunarodnim povjeriocima ako oni odustanu od zahtjeva, uključujući smanjenje penzija, rekao je grčki premijer Alexis Tsipras u intervjuu italijanskom listu Corriere della Sera.

Tsipras je rekao da bi dvije strane mogle da postignu kompromis o ključnim pitanjima, uključujući veličinu primarnog budžetskog suficita.

Međutim, on i dalje odbija smanjenje penzija ili drugih socijalnih davanja.

“Mislim da smo veoma blizu sporazuma o primarnom suficitu za narednih nekoliko godina. Potreban je pozitivan stav prema alternativnim prijedlozima za smanjenje penzija ili uvođenje recesivnih mjera”, rekao je Tsipras.

Tsipras će se sutra sastati sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom kako bi se riješio zastoj koji prijeti da Grčku “istjera” iz eurozone, što bi imalo nesagledive posljedice za jedinstvenu valutu, ali i širu svjetsku ekonomiju.

Nakon što je prošle sedmice odbacila kao “apsurdan” prijedlog EU i Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, Vlada je nagovijestila mogućnost kompromisa, ali i dalje odbacuje ono što smatra da su nepoštene kaznene mjere štednje.

“Ne možemo da nastavimo sa programom koji je očigledno neuspješan”, rekao je Tsipras.

Višemjesečni zastoj u pregovorima Atine i povjerilaca izazvao je bojazni da će Grčka napustiti evrozonu.

“To bi bio početak kraja evrozone. Ako Grčka propadne, tržišta će odmah potražiti nekog drugog. Ako pregovori propadnu, troškovi evropskih poreskih obveznika bili bi ogromni”, rekao je Tsipras.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.