Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tsipras uvjeren da Grčka ide ka rješenju krize

Nobel-prize winning economist Professor Paul Krugman visits Athens

Grčki premijer Aleksis Tsipras je postigao saglasnost sa vodećim liderima Evropske unije o neophodnosti intenziviranja pregovora između Atine i njenih zapadnih kreditora.

Tsipras je u Brisel doputovao jučer kako bi prisustvovao samitu lidera EU i Latinske Amerike, a tom prilikom se prvo sastao sa šefom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom, a potom i sa predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Glavna tema razgovora bila je grčka finansijska kriza i pregovori između Grčke i kreditora.

Merkel i Hollande nisu davali izjave po završetku susreta, ali je glasnogovorništvo njemačke vlade saopćilo da je postignuta saglasnost da se pregovori između Grčke i kreditora intenziviraju.

Šef grčke vlade Tsipras tvrdi da strane idu ka rješenju i da su evropski lideri shvatili da je neophodno ponuditi rješenje koje će predviđati socijalnu i ekonomsku stabilnost.

Grčka bi trebala do kraja mjeseca postići dogovor sa kreditorima kako bi se omogućila preostala tranša finansijske pomoći u iznosu od 7,2 milijarde eura. U suprotnom Grčkoj prijeti bankrot jer bi uskoro mogla ostati bez sredstava za otplatu ranijih zaduženja i unutrašnjih potreba.