EU u fokusu

Turska zaprijetila Evropi vraćanjem “15.000 izbjeglica mjesečno”

17/03/2017

Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu zaprijetio je “raznijeti pamet” Evropi slanjem 15.000 izbjeglica mjesečno na teritoriju EU, u pojačanom sporenju s blokom.

Ankara i Bruxelles potpisali su prije godinu dana 18. marta istorijski sporazum koji je značajno umanjio priliv migranata iz Turske u Evropu.

Sporazum, međutim, sada visi u zraku” zbog diplomatskih kriza oko blokiranja turskim ministrima da održavaju mitinge po Evropi.

– Ako želite to, mogli bismo otvoriti put za 15.000 izbjeglica koje ne šaljemo svakog mjeseca i raznijeti pamet Evropi – navela je državna novinska agencija Anadolija izjavu Soylua iz govora koji je održao u četvrtak navečer.

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu već je nagovijestio da bi Turska mogla odustati od sporazuma i da više ne bi mogla primati migrante koji su prešli u Grčku.

Kriza je izbila kada su Holandija i Njemačka odbile da dopuste turskim ministrima da provode kampanju za referendum od 16. aprila koji bi proširio ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, što je nagnalo turskog moćnika da ih uporedi s nacističkom Njemačkom.

Soylu, tvrdolinijaš koji se smatra bliskim Erdoganu, optužio je Den Haag i Berlin za umiješanost u proteste protiv Erdogana iz juna 2013., prokurdske nemire iz oktobra 2014. i propali pokušaj puča od 15. jula prošle godine.

– Oni nastoje dovršiti posao koji nisu kompletirali. Ko radi taj posao? Holandija i Njemačka – izjavio je Soylu.

On je optužio Evropu što ne pomaže Turskoj da uđe u blok i ne podržava je u borbi protiv terorizma, prenosi AFP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.