Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tusk i Juncker na Samitu G20: Fokus na borbi protiv ISIS-a

junker-tusk

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i predsjedavajući Evropske komisije Jean-Claude Juncker na zajedničkoj konferenciji za novinare na početku Samita G20 u Antaliji poručili su da će od učesnika tražiti da se u borbi protiv terorizma usredotoče na borbu protiv ISIS-a koji je preuzeo odgovornost i za nedavnu tragediju u Parizu, javlja Anadolu Agency (AA).

„Očekujemo da Francuska stupi u akciju nakon stravičnog napada u Parizu. Mi kao lideri G20 moramo poslati jasne poruke protiv terorističke organizacije ISIS. Smatramo da još ne postoji platforma na kojoj bismo konkretnije razgovarali o problemu finansiranja terorizma“, izjavio je Tusk.

Razlike ostaviti po strani 

Kazao je da se terorizam ne može poraziti samo presijecanjem izvora finansiranja, ali da je to svakako neizostavni segment borbe.

„Ove napade nije izvodila umjerena sirijska opozicija. ISIS je preuzeo odgovornost za to. Pozvat ću sve lidere G20 da se usredotoče na borbu protiv ISIS-a“, poručio je Tusk.

Kazao je da se razlike moraju ostaviti po strani, prije svega, između SAD-a i Rusije, i intenzivirati borbu protiv ISIS-a.

„Saradnja SAD-a i Rusije u tom kontekstu je od životne važnosti. Potrebna nam je koordinacija i saradnja, ali nam treba i dobronamjernost svih partnera. Rusija se mora koncentrirati na borbu protiv ISIS-a u Siriji“, kazao je Tusk i dodao da su neprihvatljivi udari na umjerenu sirijsku opoziciju.

Tusk je naveo kako se tokom Samita mora razgovarati i o diktatorskom režimu koji protjeruje ljude iz njihovih domova.

„Predložit ćemo liderima G20 uspostavu i razvoj mehanizma koordinacije s ciljem efikasnijeg nalaženja odgovora na goruća pitanja. Pozvat ćemo cijelu međunarodnu zajednicu, a ne samo Evropu, da učini mnogo više u tom kontekstu“, kazao je Tusk.

I čelnik Evropske komisije Juncker je istakao da je teroristički napad u Parizu bio napad na cijelo čovječanstvo i civilizacijske vrijednosti. Kazao je da se ne slaže sa nekim krugovima koji tvrde da se sve loše dešava zbog otvorenosti evropskih granica i evropske velikodušnosti da prima sve koji dođu.

Krizu rješavati na globalnom nivou

„Ja uopće ne vjerujem u to. Uzrok terorističkih napada nije u modelu postojanja Evrope. Izvršioci tih terorističkih napada su isti oni od kojih izbjeglice bježe ka Evropi. Generalno gledano, uopće nema potrebe za revidiranjem politike Evropske unije i njene politike o izbjeglicama“, tvrdi Juncker.

Ističući da se izbjeglička kriza mora rješavati na globalnom nivou, Juncker je kazao da će to biti jedna od tema susreta na Samitu u Antaliji.

Zastave na jarblima u dvorani u Antaliji u kojoj je održana konferencija za novinare su bile spuštene na pola koplja zbog nedavnog terorističkog napada u Parizu.

EU