Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevu konferencija o zajedničkom radu ka pridruživanju EU

eu brisel

Dvodnevna regionalna konferencija nazvana “Regionalna saradnja u jugoistočnoj Evropi – zajedničkim radom ka pridruživanju Evropskoj uniji” koja bi trebala okupiti oko 200 stručnjaka iz regionalnih i internacionalnih organizacija kao što su ReSPA, OECD, SIGMA i OSCE, počinje sutra u Sarajevu.

Organizatori su najavili da će konferenciji prisustvovati i predstavnici akademske zajednice, organizacija civilnog društva i predstavnici think tank organizacija iz regije i država članica EU, zvaničnici ministarstava zemalja jugoistočne Evrope, kao i predstavnici vlada Njemačke i Austrije te Evropske komisije.

Susret u Sarajevu nudi priliku za dijalog i umrežavanje partnera i susjeda iz sedam zemalja jugoistočne Evrope i pet država članica EU, a konferencija će biti otvorena za diskusiju, analizu i kritičko propitivanje stanja evropskih integracija i, što je najznačajnije, za regionalnu saradnju.

Nakon Berlinskog procesa i konferencije o zapadnom Balkanu u Beču, u Sarajevu će fokus biti na trenutnim izazovima s kojim se regija suočava, počevši od osiguravanja nezavisnosti pravosuđa do poboljšanja usluga građanima i drugih zajedničkih aktivnosti.