Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U zgradi Delegacije EU u BiH postavljena izložba “Izučavanjem istorije do pomirenja”

Izučavanjem istorije do pomirenja

Izložba “Izučavanjem istorije do pomirenja” otvorena je večeras u prostorijama EU info centra u zgradi Delegacije Evropske unije u BiH u Sarajevu, a bit će postavljena do 4. februara.

Radi se o seriji od 23 panela, kreirana u okviru istoimenog projekta koji je finansirala Evropska unija, a impelementira Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske (NUBRS) u partnerstvu s Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj (ACED).

Izložbu je otvorio voditelj Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji Evropske unije u BiH Massimo Mina, koji je precizirao da je projekt “Izučavanjem istorije do pomirenja” jedan od niza akitvnosti u okviru programa Sarajevo 2014, koji je finansirala Evropska unija s dva miliona eura.

Kaže da je osmišljen da bi pomogao da se završi proces pomirenja u državama zapadnog Balkana, prenoseći evropske vrijednosti pomirenja, tolerancije i mira.

– Prepoznajući značaj izučavanja istorije unutar samog procesa, projektne aktivnosti su dizajnirane da potaknu kritičko mišljenje i kulturu otvorenog dijaloga u kontekstu obilježavanja istorijskih događaja u Bosni i Hercegovini – kazao je Mina.

Na otvaranju izložbe koordinatorica projekta Svjetlana Marković kazala je da je u tom istraživačkom radu sudjelovalo 11 autora koji su istraživali pisanje štampe u današnjih 13 država Evrope, odnosno ondašnjih centara političke moći.

Precizira da je istraživanje pisanja štampe važno jer svako vrijeme donosi i medij koji u značajnoj mjeri kreira javno mnijenje. U periodu prije Drugog svjetskog rata to je, kako je kazala, svakako bila štampa.

– Zato smo se odlučili vidjeti na koji način je štampa kreirala javno mijenje i geopolitičku sliku toga vremena – kazala je.

Jedan od autora, Slobodan Šoja bio je zadužen za istraživanje pisanja francuske štampe u julu 1914. godine. On kaže da je ideja ovog projekta pokazati da se „o istoriji može razgovarati na naučan i normalan način“.

On je novinarima večeras kazao da će za pravog istraživača biti zanimljivo da pogleda pisanje štampe tog vremena jer se iz toga, prije početka rata, tačno vidi pozicija svake od država.

Osnovna ideja projekta došla je, kaže, iz Banje Luke i glasi “hajde da se dogovorimo da sarađujemo i budemo dio onoga što se zove bh. istoriografija koja komunicira s evropskom istoriografijom, bez polemičnosti”.

Šoja je svjestan da će materijal iz tog projekta doći do malog broja ljudi, ali dodaje da je i to nešto. Svako neka napravi slično, imat ćemo, kaže, neke rezultate. Smatra da je za državu generalno i istorijsku nauku osnovna poruka „biti strpljiv i sarađivati bez predrasuda, prilikom razgovora o istoriji ne podizati temperaturu i ne dizati pritisak“.