Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UIO BiH u programima Evropske unije

uio bih

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, postala je korisnik programa Evropske unije Customs 2020 i Fiscalis 2020, nakon stupanja na snagu Sporazuma o pristupanju Bosne i Hercegovine pomenutim programima u februaru 2016. godine.

-Inicijativu za pristupanje ovim programima pokrenula je UIO još početkom 2013. godine, koja je osim ministarstava nadležnih za provođenje pristupnog procesa (Ministarstvo finansija i trezora BiH, Ministarstvo vanjske trovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo inostranih poslova BiH), djelujući kao državni koordinator oba programa, finalizirala isti u dijelu koji se odnosi na državnu koordinaciju – saopćeno je iz UIO.

Korisnici programa pored UIO su ministarstva i ostali organi uprave i upravne organizacije nadležne za oporezivanje na nivou BiH, entiteta i Brčko distrtikta, te ostale organizacije sa javnim ovlaštenjima, u zavisnosti od ukazane potrebe.

Programima Customs 2020 i Fiscalis 2020 su pristupile sve države članice EU, te zemlje kandidati za članstvo u EU: Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Turska.

Programe provodi Evropska komisija – DG TAXUD (Generalni direktorat za poreze i carinsku uniju EU) u saradnji sa zemljama učesnicama u programu, a obuhvataju period od sedam godina (1.januara2014.-31.decembra 2020. godine).

Ukupna vrijednost programa Customs 2020 za navedeni period iznosi 522 miliona EUR, a 223 miliona EUR za program Fiscalis 2020.

Cilj programa je unapređenje rada poreskih i carinskih sistema u Evropi i saradnja između zemalja učesnica i njihovih poreskih i carinskih uprava i službenika. Saradnja će se odvijati učešćem službenika BiH u programskim aktivnostima kao što su: zajedničke aktivnosti (Joint actions): seminari i radionice, projektne grupe, bilateralne i multilateralne kontrole, radne posjete, izgradnja kapaciteta javne uprave i slično.