Valls: Još puno posla do sporazuma sa Atinom

manuel-valls

Francuski premijer Manuel Valls je u utorak ocijenio u Frankfurtu da ostaje “još puno posla da se uradi” da bi se došlo do sporazuma između Atine i njenih kreditora da bi se izbjegla propast platnog prometa u Grčkoj.

“Temelji sporazuma su ispunjeni ali ostaje još puno posla da se uradi”, naglasio je nakon susreta predsjednika Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghia i članova direktorija institucije.

“Sada ostaje grčkim vlastima, grčkoj vladi da integrira elemente razgovora njene dobre volje da se angažira prema putu reformi”, rekao je premijer.

Grčki premijer Alexis Tsipras i drugi evropski lideri su se približili sporazumu u noći s ponedjeljka na utorak na vanrednom samitu u Briselu o reformama koje mora poduzeti Grčka ako želi primiti finansijsku pomoć od više od 7 miljardi eura.

“Ima još posla i etapa da se prođe”, rekao je Manuel Valls.

“Treba imati povjerenja, ali treba raditi da bi se pomirile sve tačke gledišta”, prema njemu.

Valls je rekao da je razgovarao s Draghijem o Grčkoj i “uvjetima za bolje danas u Evropi i eurozoni kao i o situaciji u Francuskoj”.

On je rekao da je “dugo” izlagao pred direktorijem ECB-a “francusku ekonomsku situaciju i reforme koje moramo uključiti”.