Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vanredni sastanak ministara unutrašnjih poslova EU

pasoska kontrola

Prema nacrtu zaključaka današnjeg skupa ministara unutrašnjih poslova Evropske unije, Schengen neće biti ukinut niti dokinut, već će biti ojačan. Praktično, svi putnici za prostor Schengena, uključujući i one sa evropskim pasošima, bit će podvrgnuti kontroli, javlja Anadolu Agency.

Provjeravaće se da li su na evropskoj crnoj listi, što u slučaju evropskih državljana, do sada nije bila praksa.

Vjeruje se da je najmanje pet hiljada Evropljana više ili manje povezano sa terorističkom organizacijom ISIS, dok agencije imaju detaljne podatke tek o trećini njih.

“Imamo posla sa veoma ozbiljnom, snažno finansiranom i odlučnom
međunarodnom teroristiškim organizacijom, koja je sada aktivna na
evropskim ulicama. Razumno je zato očekivati, bez pretjerivanja, da
su mogći i novi napadi”, upozorio je pred skup ministara unutrašnjih poslova EU predsjedavajući EUROPOL-a Rob Wainwright.

On je rekao da njegova organizacija aktivno prati više od 600 lica za koje se sumnja da imaju veze sa teroristima.

Očito, ni obavještajne agencije nisu radile kako je trebalo, pa bi ministri trebali dati zeleno svjetlo za formiranje evropskog antiterorističkog centra, koji bi trebao biti operativan od prvog januara naredne godine.

Snažnija kontrola vanjskih granica Schengena, puna razmjena informacija među evropskim članicama, uključujući i pune podatke o putnicima na letovima ka EU, zaustavljanje finansiranja terorizma, uzimanje otisaka prstiju svih izbjeglica koje ulaze u Uniju, neke su od ključnih tačaka oko kojih, vjeruje se, postoji puna saglasnost, kao što postoji i saglasnost da sigurnost, iako dolazi sada na prvom mjestu, ne smije biti pretvorena u sigurnosnu paranoju.