Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Varoufakis: Ne želimo izaći iz eurozone

15/06/2015

Grčki ministar finansija Yanis Varoufakis odbacio je mogućnost izlaska svoje zemlje iz eurozone i rekao da to ne bi bilo razumno rješenje grčke dužničke krize.

Varoufakis je u intervjuu njemačkom listu “Bild” rekao da je restrukturisanje grčkog duga jedini ispravan način da se krene naprijed.

“Odbacujem `greksit` kao razumno rješenje. Ali niko ne može da odbaci sve opcije. Ne mogu da odbacim ni mogućnost da će kometa udariti u Zemlju”, rekao je grčki ministar finansija.

Razgovori između Grčke i njenih međunarodnih kreditora su u zastoju, a evropski zvaničnici nezadovljni su zbog toga što se Atina kreće ka bankrotu, što ugrožava i budućnost zajedničke evropske valute.

Varufakis je rekao da vjeruje da bi bilo moguće da Grčka brzo postigne dogovor sa kreditorima ukoliko bi njemačka kancelarka Angela Merkel učestvovala u razgovorima.

“Ne želimo dodatan novac”, rekao je Varoufakis “Bildu” i dodao da su NJemačka i ostale članice eurozone već dale Atini “previše” novca.

“Sporazum bi mogao da se postigne za jednu noć. Ali kancelarka bi morala da učestvuje”, rekao je grčki zvaničnik.

On je ocijenio da je program štednje propao i da je “potrebno krenuti ispočetka”.

Varufakis je napomenuo da Vlada želi da spriječi izlazak Grčke iz eurozone, ali da joj je potrebno restrukturisanje duga i produženje roka za ispunjavanje uslova.

On je dodao da Vlada ima problem u sakupljanju poreza na dodatu vrijednost /PDV/ i da bi prihod po toj osnovi dodatno opao, ako bi PDV, što zahtijevau kreditori, bio povećan na nivo od 11 do 23 odsto.

Vlada Grčke predlaže da stope PDV-a budu sedam, 14, i 22 odsto.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.