Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Varoufakisa kritikovali što je došao nasmijan dok narod plače

Varoufakis-glasanje

Grčki ministar finansija Yanis Varoufakis je glasao na današnjem referendumu i poručio da će narod Grčke danas poslati najadekvatniji odgovor eurogrupi i kreditorima koji od Atine zahtijevaju oštre mjere reforme za nastavak finansijske pomoći i izlazak zemlje iz krize.

Varoufakis je glasao u naselju Palio Faliro i privukao pažnju sunarodnjaka gestom kada je stao u red ispred birališta i čekao glasanje, iako su mu službenici na biračkom mjestu nudili pravo prvenstva da odmah glasa po dolasku.

Nakon glasanja, Varoufakis je poručio da će današnji referendum u Grčkoj otvoriti nove horizonte i puteve svim evropskim narodima.

“Danas je dan nade i narod daje odgovor ultimatumima koje su na posljednjem sastanku izrekli ministri finansija eurozone. Nakon pet godina neuspješne politike eurozone narod ima priliku da donese odluku. Sutra će svim narodima Evrope biti otvoren novi put. Ovo je veoma važan trenutak”, poručio je Varoufakis.

Varoufakisa je tom prilikom ovacijama pozdravila veća grupa pristalica politike grčke vlade s premijerom Aleksisom Tsiprasom na čelu, ali jedna žena je tom prilikom i kritikovala Varoufakisa što je nasmijan u trenucima kada mnogi njegovi sunarodnjaci plaču.

Ranije danas svoje pravo glasa iskoristio je i premijer Tsipras koji je poručio da je ovo praznik demokracije i da je moguće kritikovati i zanemarivati stavove i volju vlade u Atini, ali da se to ne može činiti sa voljom naroda.

Jutros u 7 sati po lokalnom vremenu otvorena su biračka mjesta širom Grčke u kojoj se građani plebiscitom izjašnjavaju o nastavku finansijske pomoći kreditora i njihovih reformskih zahtjeva. Referendum će trajati do 19 sati kada je planirano zatvaranje biračkih mjesta.

Pravo glasa na referencumu ima ukupno 9.855.029 registriranih birača, a širom zemlje jutros je otvoreno blizu 20.000 biračkih mjesta. Da bi referendum bio validan neophodno je da na glasanje izađe najmanje 40 posto birača.

Nakon referenduma očekuju se novi pregovori između vlade Grčke i predstavnika eurozone i kreditora. Grčke vlasti se nadaju da će referendumsko “ne” ojačati njihovu argumentaciju da za izlazak iz krize nisu potrebne rigorozne mjere štednje, dok se druga strana ne slaže s tim i optužuje vlasti Atine da su “iznevjerile” povjerenje koje im je ukazivano.