Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer velike britanije

Većina Britanaca smatra da Johnson mora provesti Brexit po svaku cijenu

johnson

Ista anketa utvrdila je da je podrška Konzervativnoj stranci porasla za 6 postotnih bodova na 31 posto, u usporedbi s 27 posto ispitanika koji su rekli da će podržati opozicionu Laburističku stranku

Većina Britanaca smatra da premijer Boris Johnson mora izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije “po svaku cijenu”, čak i ako bi to zahtijevalo suspenziju parlamenta, pokazalo je u ponedjeljak ispitivanje javnog mnijenja.

Johnson je obećao izvesti Britaniju iz EU-a najkasnije 31. oktobra, bez obzira na to hoće li ili ne uspjeti do tada osigurati dogovor s Bruxellesom, i uprkos tome što se mnogi članovi parlamenta protive Brexitu bez dogovora.

Ispitivanje javnog mnijenja ComRes, provedeno za list Daily Telegraph, pokazalo je da se 54 posto ispitanih slaže s tvrdnjom: “Boris (Johnson) mora provesti Brexit po svaku cijenu, uključujući, ako je nužno, suspenziju parlamenta, kako bi spriječio članove parlamenta da ga u tome zaustave”, prenosi Reuters.

Rezultat je zasnovan na odgovorima od 1.645 ispitanika.

Ista anketa utvrdila je da je podrška Konzervativnoj stranci porasla za 6 postotnih bodova na 31 posto, u usporedbi s 27 posto ispitanika koji su rekli da će podržati opozicionu Laburističku stranku. Taj se rezultat temeljio na 1.783 odgovora.

Taj se rezultat uvelike podudara s drugim anketama koje pokazuju povećanu podršku konzervativcima otkako je Johnson preuzeo dužnost od Theresa May.