EU u fokusu

Velika pobjeda Tsiprasa, Grci rekli ne evropskim kreditorima

05/07/2015

 

Obrađeno je 70 posto glasova – opcija ‘za’ ima 38,50 posto, a opcija ‘ne’ 61,50 posto podrške, javlja Guardian dok na ulicama Atine pobjedu slave stotine ljudi, protivnici strogih mjera štednje koji su na nedjeljnom referendumu u Grčkoj zaokružili ‘ne’.

Upravo su mladi Grci u velikoj većini glasali ‘ne’, i to kao društvena skupina koja je u zadnjih pet godina bila osobito izložena udaru krize i nezaposlenosti.

Pomoćnik grčkog ministra za međunarodne poslove i koordinator pregovora s kreditorima Euklid Cakalotos izjavio je u nedjelju navečer da će se Atina vratiti za pregovarački sto i ‘pregovarati o reformama, dugu i planu povećanja gospodarskog rasta’, a Grčka televizija javlja da je premijer Aleksis Tsipras već razgovarao s brojnim evropskim čelnicima, uključujući francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Zamjenik grčkog ministra financija objavio je da je Grcima zabranjeno podizati gotovinu iz vlastitih sefova u bankama, a Grčka središnja banka u nedjelju će poslati zahtjev Evropskoj središnjoj banci da grčkim bankama podigne nivo hitne pomoći za likvidnost (ELA), rekao je glasnogovornik grčke vlade.

Stižu i reakcije iz ostatka Evrope i svijeta pa je tako njemački konzervativni zastupnik Hans Michelbach izjavio komentirajući prve rezultate grčkog referenduma, da bi možda bilo bolje da Grčka ostane izvan prostora jedinstvene evropske valute nakon što su prvi rezultati referenduma pokazali odbijanje prijedloga izlaska iz krize kakav je uputila skupina Eurozone.

Da je Grčka napravila ‘korak prema izlasku iz eurozone’, ocijenio je zamjenik ruskog ministra financija Aleksej Likačev.

I po anketi triju agencija GPO, Metron i MRB čini se da su Grci poslušali Sirizu te da za tri postotna boda vodi ‘ne’ – na grčkom ‘oxi’. Istovremeno, dolazi do previranja u opoziciji, naime, jačaju zahtjevi za smjenom šefa opozicije Antonisa Samarasa, a njegovu trenutačnu ostavku zatražila je bivša ministrica financija Dora Bakoyannis.

grcka-slavlje1

Grčki ministar obrane Panos Kamenos u nedjelju je, reagirajući na ankete nakon zatvaranja birališta koje prednost daju glasu ‘ne’, na svom Twitteru napisao da je ‘grčki narod dokazao da nije podlegao ucjenama’.

Nikos Voutsis, grčki ministar unutarnjih poslova, potvrdio je da je na referendumu sudjelovalo više od 50 posto birača što znači da je zadovoljen prag od 40 posto, piše Guardian dok grčki mediji javljaju kako je na referendum izašlo više od 65 posto birača.

Grčka vlada ne razmišlja o uvođenju paralelne valute, rekao je u nedjelju dužnosnik grčke vlade nakon što su ankete pokazale da Grci vjerojatno odbijaju odredbe kojima im međunarodni kreditori uvjetuju pomoć.

Gotovo 10 miliona grčkih birača moglo je glasati na biralištima od sedam do 19 sati po lokalnom vremenu, a prvi rezultati referenduma trebali bi biti poznati oko 21 sat po lokalnom vremenu na stranici grčkog ministarstva unutarnjih poslova. Izlazne ankete nisu rađene jer nije bilo novca za to, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.