Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Vučić: Srbija apsolutno spremna za pregovore sa EU

13/12/2015

Srbija je apsolutno spremna za otvaranje poglavlja u pregovorima s Europskom unijom, ocijenio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić, javlja Tanjug.

“Gotovo dvije godine nakon formalnog pokretanja pristupnih pregovora s EU, Srbija će otvoriti prva dva poglavlja, poglavlje 32 posvećen financijskoj kontroli i poglavlje 35 koje se bavi Kosovom”, kazao je Vučić u razgovoru za Blic. Ističući kako Srbiju sutra čeka važan i veliki događaj, Vučić je naglasio da otvaranjem poglavlja Srbija dospijeva na nepovratni put ka EU i kako time jasno pokazuje kojem i kakvom tipu društvo želi da pripada.

Kako je dodao, otvaranje poglavlja je i značajan “signal sa srpskim ekonomiju, vladavinu prava …”

Rekavši da napredak Srbije ne prate samo EU, već i SAD, Japan i druge zemlje, Vučić je istaknuo kako je “napredak ka EU garancija dokle je Srbija stigla”. “Ovo je dokaz da Srbija postaje uređenija i da će biti bolja za svoje građane”, ocijenio je Vučić.

Kako je naglasio, unutrašnje probleme u svim oblastima društva ubuduće će se trebati rješavati učinkovitije.

“Biti ćemo uređena i uređenija zemlja nego što smo bili do danas. Sve to će nas potaknuti da još više radimo i da idemo naprijed”, poručio je premijer Srbije. Na pitanje je li Srbija spremna za poglavlja 32 i 35, Vučić je kazao kako je Srbija za poglavlje 32 apsolutno spremna i kako očekuje da će ga brzo zatvoriti.

Kada je riječ o poglavlju 35, Vučić je kazao kako je to poglavlje vrlo teško i kako će trajati do kraja procesa pristupanja Srbije EU.

“Neće biti lako, ali se na plašimo rada. Nema lakih rešenje, a naši građani će morati to razumjeti”, istaknuo je Vučić.

“Kada sam kazao kako posao u pregovorima možemo da završimo prije kraja 2019. godine, mislio sam na naš dio posla, na ono na što smo se obvezali. Neke druge zemlje su u tome uspjele, možemo i mi jer nismo slabiji ni u čemu od njih “, poručio je Vučić.

Po njegovim riječima pripremni proces je trajao duže zbog nekih prethodnih vlada ali i “zbog naše specifičnosti koja se odnosi na Kosovo, a koju druge zemlje nemaju”.”Neće biti lako, ali naše je da radimo i da sve završimo do kraja 2019. godine, pa neka onda EU donese odluku jeli Srbija sve uradila i jeli prihvatljiva kao partner”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.