EU u fokusu

predstavnik EU u bih

Wigemak: Izmjena izbornog zakona najvažnija za BiH

20/02/2017

Wigemark je istaknuo i vrlo važnu ulogu Republike Hrvatske na evropskom putu BiH te dodao kako Hrvatska kao članica Evropske unije ima još uvijek vrlo svježa i značajna iskustva iz procesa pristupanja koja može ponuditi BiH

Posebni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark kazao je u ponedjeljak u Zagrebu kako je izmjena izbornog zakona najvažniji budući politički proces u BiH.

On je na sastanku s predsjednikom Hrvatskog sabora Božom Petrovom kao najvažnije buduće političke procese u BiH izdvojio upravo izmjenu izbornog zakona te nastavak procesa za stjecanje članstva u EU-u, saopćio je Hrvatski sabor na svojoj internetskoj stranici.

Wigemark je istaknuo i vrlo važnu ulogu Republike Hrvatske na evropskom putu BiH te dodao kako Hrvatska kao članica Evropske unije ima još uvijek vrlo svježa i značajna iskustva iz procesa pristupanja koja može ponuditi BiH.

Osim toga, Hrvatska ima vrlo značajnu ulogu i u okviru održavanja sigurnosti i stabilnosti na području cijele regije, zaključio je Lars-Gunnar Wigemark.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov osvrnuo se na nedavni službeni posjet BiH te je još jednom ponovio kako Hrvatska daje snažnu podršku Bosni i Hercegovini na putu prema Evropskoj uniji u tehničkom i stručnom smislu.

– Izmjene izbornog zakona, socijalne i ekonomske reforme te nastavak puta prema članstvu u EU-u sigurno će doprinijeti političkoj stabilnosti kako BiH tako i cijele regije – kazao je Petrov.

Predsjednik Odbora za evropske poslove Ivan Domagoj Milošević, koji je također bio sastanku, osvrnuo se na negativan trend odlaska građana BiH, posebno mladih u inostranstvo zbog potrage za poslom i boljim ekonomskim uvjetima, što se, kako kaže, vrlo negativno reflektira i na smanjenje populacije Hrvata.

Sagovornici su reformu ekonomskog sistema također istaknuli kao važan aspekt ukupnog reformskog procesa BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.