EU u fokusu

Wigemark: Bez jačanja pravne države neće biti iskoraka

07/09/2017

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas da su jačanje pravne države i vladavina prava suštinski elementi u procesu evropskih integracija.

– Bez unapređenja u oblasti vladavine prava neće biti iskoraka na evropskom putu – istaknuo je ambasador Wigemark, obraćajući se članovima Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) u sklopu drugog dana zasjedanja ove institucije.

Istovremeno, pozvao je članove VSTV-a BiH na sveobuhvatan i odgovoran pristup, kao i maksimalan angažman u okviru provedbe reforme sektora pravde u BiH, podsjećajući da jačanje pravosudnih institucija predstavlja krucijalan korak u cjelokupnom društvenom kontekstu, te da unapređenje na ovom planu predstavlja jedan od ključnih preduvjeta za napredak u drugim oblastima, uključujući javnu upravu, borbu protiv korupcije….

– Vrijeme i dinamika napredovanja na evropskom putu će, zapravo, biti diktirana pouzdanošću pravosudnog sistema u BiH i njegovih rezultata – kazao je Wigemark, navodeći da je to značajno za sve bh građane, ali i za sve institucije u BiH.

Dodao je da u kontekstu Reformske agende, čiji je fokus na socijalnim i ekonomskim reformama, postoji i veoma značajan dio koji se odnosi na vladavinu prava i strateške pravce za unapređenje na tom planu.

Ponovio je da su reforme u oblasti pravosuđa ključne, ne samo u procesu evropskih integracija nego i u izradi mišljenja Evropske komisije po zahtjevu za članstvo, te da se radi o reformi koja mora biti u fokusu svih aktivnosti zemalja-aspirantica za članstvo u EU.

Wigemark je istaknuo spremnost EU za pružanje potpore i daljnje jačanje partnerstva sa svim pravosudnim institucijama u BiH, pozivajući na zajednički angažman unutar VSTV-a i svih drugih pravosudnih institucija u skladu s izvornom ulogom, misijom i odgovornostima.

Uputio je poruku podrške VSTV-u kao jezgru izgradnje snažnog pravosuđa i instituciji koja bi, kako je naglasio, morala moći odgovoriti na političke i druge pritiske koji dolaze s različitih strana, ali i biti spremna da ‘čuje’ kritike i postupati po njima.

– Upuštanje u bilo kakve javne debate, prepucavanja s bilo kim neće ići vama u prilog. Možda će ići u prilog nekim političkim interesima, ali vama ne – poručio je, među ostalim, Wigemark, obraćajući se članovima VSTV-a BiH.

U opsežnom izlaganju, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, osvrnuo se, među ostalim, na dosadašnju dinamiku reforme sektora pravde u BiH, kompleksnost sistema, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i preporuke do kojih se došlo u sklopu Strukturiranog dijaloga o pravosuđu.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija je istaknuo da EU u VSTV-u BiH ima pouzdanog partnera, posvećenog evropskom integracijskom procesu te potvrdio opredijeljenost članova ovog tijela da se maksimalno angažiraju na realizaciji strateških reformskih pravaca.

Konstatirao je da u BiH vlada veliko nepovjerenje, odnosno da građani, generalno, nemaju povjerenja u javne institucije, te da je neophodno raditi na punoj implementaciji standarda i unapređenju stanja, kako bi se ta i takva percepcija promijenila, a aktuelni procesi pokrenuli u pozitivnom pravcu.

Inače, drugog dana zasjedanja, VSTVBiH je u dijelu sjednice koja je bila zatvorena za javnost razmatrao određeni broj žalbi na odluke Drugostepene disciplinske komisije.

Također, dato je pozitivno mišljenje u vezi s Nacrtom zakona o sudskim taksama u Unsko-sanskom kantonu, kao i Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima u RS-u, te prihvatio Informaciju u vezi s Nacrtom zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na nivou BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.