Wigemark i predstavnici UNDP-a u Modriči

wigemark poljop (2)

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark i zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov posjetit će u ponedjeljak Modriču da bi se informirali o postignućima projekata koji se, uz podršku EU i UNDP-a, provode u toj lokalnoj zajednici.

Tokom te jednodnevne posjete, ambasador Wigemark i Khoshmukhamedov posjetit će gradilište u naselju Oteža u Modriči, obnovljenu sportsku dvoranu u gradskom centru, te se sastati sa predstavnicima Opštine i korisnicima projekta Lokalni integrisani razvoj (LIR).

Programom je, u naselju Oteža, Modriča, planiran i razgovor sa korisnicima Programa za oporavak od poplava – Stambeno zbrinjavanje, za koje se domovi grade na toj lokaciji.

U okviru Programa za oporavak od poplava – Stambeno zbrinjavanje u Modriči bit će izgrađene nove kuće za devet porodica čiji su domovi uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine, dok će kuće 22 porodice biti sanirane da bi se stekli odgovarajući uvjeti stanovanja.

U dijelu programa planiranog za posjetu obnovljenoj sportskoj dvorani najavljena je i donacija sportske opreme za djecu s poteškoćama u razvoju.

Opština Modriča izradila je, u okviru projekta LIR, desetogodišnju strategiju razvoja kojom su prepoznati prioriteti u cilju unaprjeđenja kvalitete života.

Strategija razvoja Modriče fokusirana je i na osiguranje uvjeta za bolju budućnost djece, kroz proširenje kapaciteta gradskog vrtića i obnovu sportske dvorane.

Kroz projekt LIR dodatno je finansirana i izgradnja bezbjednog prilaza dvorani, gdje se održavaju odbojkaške utakmice i druge sportske aktivnosti srednjoškolaca.

– Ambasador Wigemark sastat će se u Modriči i sa lokalnim poduzetnicima i poljoprivrednicima. Narednog dana posjetit će Prijedor i informirati se o radu kompanije „EDNA Metalworking“ i novootvorenim biznis inkubatorom, koji su podržani u okviru projekta Lokalni integrisani razvoj – najavio je UNDP u BiH.

Program za oporavak od poplava – Stambeno zbrinjavanje predstavlja nastavak napora Evropske unije na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Program je započet u septembru 2017. godine, a ima za cilj da stambeno zbrine skoro 3.000 osoba i ekonomski osnaži 555 najugroženijih porodica čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima.

Vrijednost Programa je 15 miliona eura, a finansira ga Evropska unija u suradnji s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, Vladom Republike Srpske, UNDP u BiH i lokalnim vlastima. Program implementira UNDP u BiH zajedno s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International Austria (HWA) i partnerskim opštinama i gradovima. Program se implementira u 44 opštine/grada u oba entiteta Bosne i Hercegovine

Lokalni integrisani razvoj predstavlja kombinirani pristup razvoju opština i gradova, djelujući na poboljšanje javne uprave, bolju infrastrukturu i stvaranje više prilika za generiranje prihoda za građane, u cilju unaprjeđenja životnog standarda za više od 100.000 stanovnika u BiH.

Projekt se provodi u 21 partnerskoj opštini i gradovima odabranim putem javnog i transparentnog procesa, gdje su prioritetne lokacije one sa značajnom povratničkom populacijom, te lokaliteti pogođeni poplavama u maju 2014. godine.

Projekt je dio EU programa za lokalni razvoj i zapošljavanje, koji finansira Europska unija u iznosu od 19 miliona eura. Osim LIR projekta koji implementira UNDP, Program također obuhvata komplementarne intervencije koje provode the Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Međunarodna organizacija rada (ILO).