EU u fokusu

Wigemark: Impresioniran sam odlučnošću Novalića i Vlade FBiH

02/06/2015

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je danas nakon sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u BiH ambasadorom Larsom-Gunnarom Wigemarkom da ranije nisu mogli aktivno i agresivno započeti reformske poteze jer nedostaju finanasijske i personalne sposobnosti za provođenje ekonomskih reformi te da je u tom smislu potrebna pomoć međunarodne zajednice.

Kako je istakao, ovaj sastanak predstavlja jedan od zadnjih u pogledu usaglašavanja agende za ekonomski rast i zapošljavanje koja će, nakon što bude završena konačna verzija, biti obavezno štivo u realizaciji reformi za premijere na svim nivoima vlasti, kao i za aktere iz međunarodne zajednice.

Wigemark je naglasio da je sada potrebno raditi na unapređenju konkurentnosti, poslovnog okruženja, korporativnog upravljanja te privlačenja stranih investicija i poboljšanja zaposlenosti mladih.

Poručio je da EU i međunarodne finansijske institucije podržavaju sve ove aktivnosti i napore te da su ohrabreni svim što su do sada čuli od premijera na svim nivoima vlasti.

“Istinski sam impresioniran odlučnošću Novalića i Vlade FBiH”, istakao je Wigemark.

Podsjetio je da je jučerašnji dan bio historijski za BiH, jer je na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU.

S tim u vezi, zaključio je da je nastupila potpuno nova era i trenutak kada se, kako je rekao, “moramo riješiti starih praksi i uobičajenih načina rješavanja problema”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.