Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wigemark: Neodgovorno je protiviti se povećanju akciza u BiH

LARS-GUNNAR WIGEMARK: ODNOSI S EVROPSKOM UNIJOM KLJUČNI ZA BiH – (Foto)

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas da su Reformsku agendu, do sada najsveobuhvatniji paket socio-ekonomskih i pravosudnih reformi u Bosni i Hercegovini, usvojili svi i da bi je svi trebali provesti.

Dodao je da Agenda odražava sveukupnu težnju vlada, i na državnom i na entitetskim nivoima, da odgovore na želju bh. građana za stvarnom promjenom, jačom vladavinom prava i većim mogućnostima.

– Ovako sveobuhvatan i kompleksan set refomi može uspjeti jedino ako bude proveden u cjelini. Riječ je o integralnom paketu reformi. Ova zemlja sebi ne može priuštiti rasparčavanje dogovorenih i prijeko potrebnih reformi. Selektivni odabir nije opcija ukoliko se žele poboljšati uvjeti života stanovnika ove zemlje – rekao je Wigemark.

Istakao je da, na primjer, Reformska agenda radi otvaranja novih radnih mjesta predviđa smanjenje poreza na rad i, umjesto toga, preusmjeravanje na druge izvore prihoda za vlasti, te da ne bi bilo odgovorno podržavati smanjenje poreza na rad, a istovremeno se odupirati povećanju drugih prihoda, poput akciza.

Wigemark tvrdi da vjeruje i očekuje da će svih 14 vodećih političkih stranaka, kao i njihovi lideri, koji su prije osam mjeseci svojim potpisima Evropskoj uniji preuzeli obavezu da pomognu ovu zemlju dovesti do članstva u Evropskoj uniji.

Naglasio je da su Evropska unija i međunarodne finansijske institucije spremne osigurati oko milijardu eura u naredne tri godine kao direktnu pomoć u provođenju reformi, te osigurati dodatnih 500 miliona eura za investicije.

Wigemark je naveo da bi taj novac zauzvrat donio veće investicije u privatni sektor i osnažio cjelokupnu ekonomiju, otvarajući nova radna mjesta i pružajući svima veće mogućnosti, kao i da promjena nikad nije laka, ali ne mijenjati stvari nije opcija.

– Istinski napredak u provedbi Reformske agende je preduslov da Evropska unija razmatra zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo. Vrijeme je da lideri i građani Bosne i Hercegovine udruže snage i krenu naprijed. Reformska agenda nije jelovnik sa kog izaberete ono što vam se sviđa a ostatak ignorišete – kazao je Wigemark, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.