Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wigemark: Veliko dostignuće BiH na putu ka EU

Lars-Gunnar Wigemark
Lars-Gunnar Wigemark

U proteklim mjesecima, svjedočili smo značajnom napretku Bosne i Hercegovine da se približi Evropskoj uniji, a današnja odluka Vijeća za opće poslove obilježava veliku prekretnicu za evropske integracije, kazao je danas sprecijalni predstavnik Evropske unije i šef Delagacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark nakon pozitivne odluke Vijeća da zatraži od Evropske komisije da dostavi mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo.

– Ova odluka slijedi naporan rad vodstva zemlje na svim nivoima, koje je pokazalo svoje opredjeljenje za reforme. Što je najvažnije, današnja odluka je odgovor na zahtjeve građana za promjene i približavanje EU – istaknuo je Wigemark, podsjećajući da ova odluka označava početak procesa u kojem BiH nastoji uhvatiti korak sa susjedima u regionu koji su već kandidati za članstvo u EU.

Pojasnio je da će Evropska komisija sada početi detaljno procjenjivati trenutnu situaciju u raznim područjima i sektorima u BiH što će dovesti do sačinjavanja mišljenja o spremnosti BiH da krene naprijed u procesu pristupanja ka statusu kandidata, te eventualno otvori pregovore o pristupanju.

Ipak, istaknuo je, prerano je spekulirati o tome koliko će to trajati, ali u međuvremenu, BiH ne smije izgubiti fokus jer reforme koje unapređuju ekonomski rast i socijalnu pravdu, vladavinu zakona i javnu upravu trebaju da se nastave, a bh. vlasti ih trebaju rješavati konstruktivno i kroz dijalog.

Smatra da Reformska agenda obećava mnogo, i postignuti zamah se treba nastaviti, a tempo i učinkovitost reformi za napredak u okviru procesa EU integracija će u konačnici odrediti proces pristupanja.

– Učinkovita koordinacija među vlastima na svim nivoima će biti sve više neophodna da bi se osigurali pomaci u procesu. Samo kroz zajedničke napore, zemlja može napredovati na putu ka EU. EU je spremna da pomogne, uz čvrsto uvjerenje da će naše zajedničko putovanje donijeti istinska poboljšanja životima građana ove zemlje – zaključio je Wigemark.