Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za izlazak iz EU-a 54 posto Britanaca

david-cameron-510×334

Pedeset i četiri posto Britanaca, tri posto više nego prije godinu dana, za izlazak je Velike Britanije iz Evropske unije, pokazala je anketa objavljena u četvrtak.

Velika Britanija trenutno ponovo pregovara o uslovima njenog pristupanja EU-u, prije referenduma o pitanju koje se mora organizirati od juna. Premijer David Cameron prepušta ministrima svoje vlade da organiziraju kampanju.

Prema anketi, 43 posto britanskih birača želi napustiti Uniju, prema 36 posto koji su izrazili želju da ostanu i 21 posto neodlučnih. Ako se zanemare ovi neodlučni, 54 posto želi izlazak Velike Britanije prema 51 prije godinu dana.

-Ako premijer želi izbjeći katastrofu, neko mora početi da ubjeđuje javnost zašto moramo ostati dio Evropske unije – objasnio je Johnny Heald, glavni direktor ORB Internationala.

Izlazak Velike Britanije bi potresao osnove Evropske unije, jer je to zemlja koja je druga ekonomska sila i jedna od dvije glavne vojne sile.

Zagovornici ostanka u Evropi ocjenjuju da izlazak iz Evropske unije može naškoditi ekonomiji Velike Britanije i mogao bi izazvati kolaps u toj zemlji s mogućim novim glasanjem za nezavisnost Škotske.

Pristalice izlazka ocjenjuju da bi Velikoj Britaniji bilo bolje izvan Evropske unije, objavila je novinska agencija Le Figaro.