Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaev: Neću prisustvovati sastanku u Briselu 10. juna

zoran-zaev

Lider najveće opozicijske partije u Republici Makedoniji, Socijaldemokratskog saveza Republike Makedonije (SDSM), Zoran Zaev, izjavio je da neće prisustvovati zakazanom sastanku s europskim komesarom Johanesom Hahnom, zakazanim za 10. juni u Briselu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima predsjednika SDSM-a Zorana Zaeva, izjava europskog komesara Hahna u Washingtonu sadrži elemente pristrasnosti i nije odgovarajuća za pripremni period prije odlučujućeg sastanka u Briselu.

“Začuđuje ocjena europskog komesara Hahna o generalno pozitivnom izvještaju posmatračke misije OSCE-a o posljednjim izbornim ciklusima u Makedoniji. Ni OSCE, ni EU, dosad nisu konstatirali da je izvještaj o izborima u Makedoniji pozitivan. Dodatno, dokazi projektа ‘Istina o Makedoniji’ otkrili su kriminalnu pozadinu više izbornih ciklusa u zemlji, organiziranih i spovedenih od Nikole Gruevskog i njegove vlasti”, izjavio je Zaev.

On je naglasio da se SDSM u ovom periodu ponašala maksimalno demokratski i da je sjela za zajednički stol i pored neravnopravne pozicije u kojoj se nalazila.

“Dali smo maksimum u ovom ozbiljnom procesu i očekujemo da se to poštuje od svih strana”, dodao je vođa makedonske opozicije Zoran Zaev.

Burne reakcije kod makedonske javnosti, posebno na socijalnim mrežama izazvala je greška koju je napravio javni medijski servis Makedonska radio-televizija (MRT), objavljujući kao udarnu vijest tekst s manipulativnim naslovom “Johanes Hahn: Prijevremene parlamentarne izbore će sprovoditi aktuelna vlast”, da bi kasnije, nakon reakcije javnosti, promjenila naslov ove udarne vijesti, pišući “Hahn je iz Washingtona zatražio provođenje dogovora za političku normalizaciju”.