Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaključak sastanka na visokom nivou: EU se mora suočiti sa izazovima

sastanak-na-visokomnivou

Na završnom panelu IX sastanka na visokom nivou koji je danas i jučer održan u Sarajevu zaključeno je kako se Evropska unija (EU) mora strateški promijeniti i suočiti sa izazovima koji je danas potresaju, javlja Anadolu Agency (AA).

O temi trenutnog stanja u regiji, Evropskoj uniji (EU) i svijetu govorili su bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović (2010.-2012.), Zlatko Lagumdžija, bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH (2001.-2002.), Boris Tadić, bivši predsjednik Republike Srbije (2004.-2012.) i Ismail Serageldin osnivač i direktor Bibliotheca Alexandrina, biblioteke i kulturnog centra koji čuva sjećanje i na nekadašnju Aleksandrijsku biblioteku u Egiptu, i potpredsjednik Međunarodnog centra “Nizami Ganjavi” koji je i organizovao sastanak.

Seageldin je istakao kako vjeruje da geografija i druge vrijednosti diktiraju integraciju Balkana u EU. Prema njegovim riječima, zemlje Balkana postigle su veliki napredak u tranziciji.

Bivši srbijanski predsjednik Tadić je rekao kako je važno prihvatiti da se demokratija na globalnom nivou našla u novoj eri tehnologija. U skladu s tim rekao je da treba biti optimističan, ali kako on ipak skeptično gleda na događaje koji će uslijediti u svijetu.

“Imamo brze promjene, brže nego ikada ranije i to u svakom procesu. Živimo u malom svijetu, dolazimo do Balkana koji je srce Evrope, kolijevku civilizacije koja je ovdje nastala. Balkan nije potpuno integrisan u EU, Zapadni Balkan još uvijek čeka, a volio bih vidjeti EU koja ima definisanu misiju. Evropa se strateški mora promijeniti, riješiti svoje probleme i izazove. Evropa mora početi rješavati svoje probleme, mislim da je ovo vrijeme za prave političare sa vizijom, koji su fokusirani na prave rezultate, a ne na rezultate izbora. Nekada morate izgubiti izbore da biste nešto postigli, takvi nam političari trebaju”, poručio je Tadić.

S njim se složio i bivši hrvatski predsjednik Josipović istakavši da vjeruje kako će region Balkana “sigurno postati dio EU”.

“Da li smo naučili iz historije? Jasno je da nismo naučili, da je čovječanstvo učilo na historiji ne bi bilo ratova poput onih na Balkanu, ali ja sam optimističan da će cijeli ovaj region biti u EU. Bez EU, vjerovatno je moguće predvidjeti nove konflikte”, rekao je Josipović.

On je naglasio problem interneta odnosno društvenih mreža na kojima je, kako je rekao, sve više govora mržnje i zagovaranja konflikta.

“Nove generacije su orijentisane prema internetu, mislim da je naivno misliti da će tehnologija dati mladim ljudima nešto. Veliki broj ljudi koristi internet za širenje mržnje i intelektualne ratove. Lako ćemo vidjeti da to imamo u regiji, moramo imati lidere koji će propagirati prave vrijednosti. Desničari su danas ojačali. Moja je poruka da se slažem da je optimizam potreban našem društvu, ali isto toliko potrebna je i vizija i liderstvo. Prije ili kasnije, pravi lideri će preuzeti kormilo i mislim da evropska budućnost nije utopija, potrebno je razumijevanje i demokratski standardi”, poručio je Josipović.

Lagumdžija je istakao da je ohrabrujuće govoriti o globalnim problemima i predlagati rješenja. Dodao je kako svaka zemlja, napredna ili manje napredna, treba raditi na promovisanju pravih vrijednosti.

“Potrebna je vrijednost liderstva građana, u ovom regionu Balkana mi to nemamo, mnogo toga se još na tome mora uraditi. Evropa je dobra u malim stvari, ali ne tako dobra u velikim. U ovom dijelu svijeta mi moramo da uradimo male ali dobre stvari. Treba nam drugačija Evropa, ne onakva kakva je danas”, poručio je Lagumdžija.

Prvi dan sastanka protekao je također o diskusijama na kojima je bilo riječi o trenutnom stanju Evropske unije i njenom odnosu prema zemljama Balkana.

Poručeno je kako EU ne može biti cjelovita ako u njenom sastavu nisu države Zapadnog Balkana, kako zemlje regije nemaju alternativu bez evropske budućnosti i da će ulaskom balkanskih zemalja u Uniju na ovim prostorima zavladati trajni mir.