Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zastave u Briselu na pola koplja

brisel-zastave11

Zastave u evropskim institucijama u Briselu spuštene su jutros na pola koplja zbog sinoćnjeg terorističkog napada u Parizu, a najviši zvaničnici Evropske unije i NATO-a uputili su izraze saučešća Francuskoj i porodicama žrtava.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je u pismu francuskom predsjedniku François Hollandu poručio da Francuska neće ostati sama u borbi protiv terorizma i da će ovu temu uvrstiti na dnevni red predstojećeg sastanka grupe G20 u Antaliji.

Moramo spriječiti da ovaj tragični i sramotni teroristički čin ispuni svoju svrhu: da podijeli, uplaši i podrije slobodu, jednakost i bratstvo, koje Francusku čine velikom nacijom i ugrađeni su u srce EU, napisao je Tusk, prenosi Tanjug.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je poručio da su saveznici jedinstveni u borbi protiv terorizma i da će demokratija ostati nepobijeđena.

Izraze gnušanja zbog napada u kojima je poginulo više od sto ljudi i poruke solidarnosti uputili su danas i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz i mnogi drugi evropski funkcioneri i poslanici.