Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog tragedija u Mediteranu, Balkan postaje glavna ruta imigranata

imigranti mediteran

Sve više ilegalnih imigranata koji pokušavaju da dođu do EU ide preko Balkana umjesto preko opasnog Mediterana kao što je to bio slučaj do sada, javlja “IB Times”.

Imigranti, koji uglavnom dolaze iz Sirije, Afganistana, Pakistana i sjeverne Afrike, pokušavaju da dođu u zapadnu Evropu tako što iz Makedonije i Kosova ulaze u Srbiju.

[pull_quote_right]U aprilu je 14 imigranata poginulo kada ih je udario voz u jednoj makedonskoj klisuri[/pull_quote_right]

Agencija Frontex, koja usklađuje kontrolu na granicama zemalja članica EU, kaže da je proteklih godina došlo do porasta broja Sirijaca i Somalijaca koji ilegalno dolaze u EU preko zapadnog Balkana.

Frontex procjenjuje da je tu rutu 2014. godine ilegalno prešlo oko 43.360 ljudi, dok je 2010. ta cifra iznosila 2.370. Oko 32.000 imigranata stiglo je u EU preko Balkana u prva tri mjeseca ove godine, pokazuju podaci Frontexa.

Makedonija i Srbija pripadaju tzv. transazijskom koridoru koji ide od Bliskog istoka do Evrope preko Turske.

Policija u sjevernoj Grčkoj kaže da su 93 sirijska imigranta oslobođena iz zaključanog vagona teretnog voza nakon što su ih krijumčari prevarili i uputili u pogrešnom pravcu.

Imigranti, među kojima je bilo 18 djece, ispričali su policiji da su platili 500 eura po osobi da bi se prevezli u sjevernu Srbiju.

imigranti makedonija

U aprilu je 14 imigranata poginulo kada ih je udario voz u jednoj makedonskoj klisuri. Oni su bili samo dio sve veće plime ljudi koji pokušavaju da se domognu Evrope preko Balkana umjesto da idu preko opasnog Mediterana.

Lokalni mediji su javili da su žrtve bile u grupi od oko 50 imigranata koji su pratili šine u pravcu Srbije i vjerovatno su došli preko Turske i Grčke da bi se domogli Mađarske i Šengenske zone.